galériával

2021.10.06. 17:25

Fejet hajtottak az aradi vértanúk emléke előtt Kiskunhalason

A megemlékezés koszorúzással kezdődött a Sétáló utcai emléktáblánál, majd a jelenlévők átvonultak a Thorma János Múzeumba, az ünnepi műsor helyszínére.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A százhetvenkét évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkra és hazánk első miniszterelnökére, gróf Batthyány Lajosra emlékeztek a nemzeti gyásznap alkalmából szerda délelőtt Kiskunhalason.

Miután az alpolgármesterek, az oktatási és kulturális intézmények vezetői, valamint a jelenlévő diákok elhelyezték a Sétáló utcai emléktáblánál a koszorúkat, együtt vonultak át a Thorma János Múzeumba. Az intézmény névadójának Aradi vértanúk című monumentális történelmi festménye előtt adtak ünnepi műsort a Szent József Katolikus Általános Iskola És Óvoda tanulói.

Az iskola történelemtanára, Makai Imre ünnepi beszédében a szabadság reményéért életüket adó hősök önfeláldozását méltatta.

– Kossuth Lajos úgy fogalmazott, a túlerő ugyan legyőzte a bátor nemzeti ifjakat, de a háború nem volt hiábavaló. A vértanúk hazánk iránt tanúsított hűsége ugyanis példaként szolgál az utókor számára – mondta, hozzátéve, hogy ez a hazaszeretet a záloga nemzetünk fennmaradásának.

Makai Imre arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy az aradi vértanúk nem tizenhárman, hanem tizenhatan voltak. Az 1848-49-es szabadságharc résztvevői közül ugyanis Ormai Norbert honvéd ezredeset már korábban, míg Ludwig Hauk őrnagyot és a magyar nyelvújítás vezérének, Kazinczy Ferencnek a fiát, Kazinczy Lajos honvéd ezredest a tizenhármak kivégzése után ítéltek halálra az osztrák hatóságok.

Az ünnepi beszédet követően a jelenlévők az Aradi vértanúk című hatalmas festmény előtt helyezték el az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában