soltvadkert / galériával

2021.09.20. 06:55

Aszály ide vagy oda, ezreket vonzott a soltvadkerti szüreti mulatság

Bár a rendkívüli aszály elrontotta a szüretelő gazdák kedvét, a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál némiképpen enyhítette a termelők hangulatát. A hét és félezres városban sok ezer ember számára jelentettek kikapcsolódást a hétvégi programok.

Barta Zsolt

Az ország legnagyobb szőlőkertjét művelő városban huszonharmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos szüreti fesztivált. Péntek este Kárász András, Soltvadkert alpolgármestere köszöntötte a művelődési házban a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a generációkra visszanyúló szőlőtermesztéshez a településre Baden-Württemberg tartományból érkező elődök hozták mind a szőlővesszőket, mind a tudást és szorgalmat.

Hozzátette, hogy bár a technológia fejlődött, a soltvadkerti gazdák eltökéltsége a szőlészet iránt a hosszú időszak alatt sem változott.

Ezt bizonyítja az is, hogy a város körül több mint 2700 hektárnyi szőlőt művelnek, illetve a borászaik kiváló eredményeket érnek a nemzetközi megméretéseken is.

A köszöntő után néptáncgálával folytatódott az ünnepség a művelődési házban, a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes lépett fel, akiket a Kóborzengő Zenekar kísért. A gála szünetében Supka Éva mutatott be egy újonnan megjelenő szakácskönyvet Soltvadkerti kalácsok és lakodalmas sütemények címmel, amely a helyi családok sütési szokásait mutatja be.

A rendezvényen az eső miatt volt egy kis izgalom, ugyanis a szervezők a Margaret Island együttest hívták meg koncertezni, de szerencsére a fellépés hatalmas sikerrel zárult, az eső nem jelentett problémát.

A programok között a kiállítások kedvelői is bőven válogathattak. A Gyöngyház Kulturális Központban Császártöltés, Imrehegy, Soltvadkert és Tázlár község értékeit mutatták be, míg a korábbi művelődési házban terepasztal és vonatmakett került bemutatásra Lehoczki András gyűjteményéből. A Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményében a hagyományos Motor Múzeum és a Falvédő kiállítás várta az érdeklődőket.

A Szent Korona Cukrászdában látható cukrászmúzeumba is betekintést nyerhettek az érdeklődőt, továbbá látható volt Honti János magángyűjteménye, amely a város korábbi életéről szólt.

Szombaton nagyszabású főzőversennyel folytatódott a belvárosban a program, ahol 26 csapatnál 30 ételt készítettek. A nagyszínpadon felléptek a szomszédos települések gyermektáncosai, a soltvadkerti Búzavirág Asszonykórus, a császártöltési Fuchs Kórus és a tázlári Rozmaring Asszonykórus. Imrehegyi komédiások műsora következett, amely után a nagyszínpad előtt motivációs táncba hívták a közönséget, majd a Country Road zenekar lépett fel ismert slágerekkel. Őket a Fricska Táncegyüttes és a sarmasági Illegető csoport néptáncosai követték. Zárásként a Kowalsky meg a Vega zenekar adott nagyszabású koncertet.

Temerini Ferenc polgármester elmondta, hogy a zenekarokkal még a pandémia előtt egyeztettek, és bár magas költségvetéssel bír egy ilyen koncert, a város vezetése ezúttal úgy döntött, két évente rendez nagy szüreti fesztivált, így megéri befektetni.

Fotó: Barta Zsolt

Az aszály csökkentette a hozamokat

Délutánonként kinyitottak a helyi borászatok is, ahol a tavalyi kiváló évjárat nedűit lehetett kóstolni. A gazdaköri sátornál Ritter Imre elnök, Weppert Sándor termelő és Haskó László méhész várta az érdeklődőket. Mindannyian az elképesztő szárazságról számoltak be, amely jelentősen csökkentette a gyümölcsösök hozamát. Ritter Imre szerint az almásokban várható nagy gond, ha jövőre is folytatódik a tendencia.

A borászok közül Font Gábor hírportálunknak elmondta, hogy 20 százalékkal csökkent a környéken a szőlők hozama a forróság miatt. Ennek ellenére jó a termés minősége. A felvásárlási árakkal kapcsolatban megjegyezte: a nagy pincészetek abban versenyeznek, hogy az alacsony minőségű borokat juttassák be a bolthálózatok polcaira, az alacsony árakból viszont nem lehet felvásárlási árakat növelni. Ő úgy látja, legalább 100-200 forintos áremelést kellene a minőségi borok után végrehajtani, mivel a költségek jelentősen emelkedtek az utóbbi másfél évben. A kiskereskedelmi láncok azonban ezt nem hajlandók tudomásul venni, ez pedig visszahat a felvásárlási árakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában