őstermelők / galériával

2021.09.18. 06:55

Szakmai fórummal kezdődtek a Jánoshalmi Szüreti Napok

Megkezdődtek a Jánoshalmi Szüreti Napok eseményei péntek délelőtt a Déli Agrár Szakképző Centrum Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán tartott nyitóünnepséggel. Koncertek, gyermekprogramok, gazdaköri előadások, terménykiállítás és töltöttkáposzta-főző verseny várja az érdeklődőket.

Pozsgai Ákos

Balról jobbra: Taskovics Péter, a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum igazgatója, Simonné Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője és Kovács József, Jánoshalma alpolgármestere

Fotó: Szilágyi Pál

A kétnapos rendezvénysorozat péntek délelőtt a Jánoshalmi Gazdakör szakmai fórumával kezdődött az agrárszakképző iskola aulájában, ahol Szabó Gábor, a NAV osztályvezetője az őstermelőket érintő adózási formák változásáról tartott tájékoztatót.

Dr. Farkas Diána, a Nemzeti Agrár Kamara (NAK) szakértője az osztatlan közös földtulajdon témakörében tartott előadást a gazdáknak. Sejben Tamás növényvédelmi felügyelő, a növényegészségügy aktuális változásairól beszélt, míg Kocsis Áron, szintén a NAK szakértője az országos jégkármentesítő rendszer működéséről tartott előadást.

A kutak vízjogi engedélyezéséről is hangzottak el hasznos információk Bukovics Mónika, a Katasztrófavédelem szakértője részéről, míg Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere, a Bácsalmás, Jánoshalma és Kiskunhalas járásokat összefogó Foglalkoztatási Paktumot mutatta be a hallgatóságnak.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Jánoshalmi Szüreti Napok megnyitóján elmondott köszöntőjében Bányai Gábor, a kiskunhalasi 5. számú egyéni választókerület (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy az észak-bácskai térségben kiváló termőföldek találhatóak. Borota, Jánoshalma, Kéleshalma és Kisszállás környékén vegyes talaj van, ami viszont fontos, hogy minden megterem rajta.

– Kiváló adottságokkal rendelkezünk sok mindenre, de közben a természet elrendezi úgy a dolgainkat rendszeresen – a tavaszi fagyokkal, majd az aszállyal és jégesőkkel –, hogy nem lehet hosszú távon tervezni a mindennapokat, ami főként az utóbbi években jelentősen visszavetette a térség gazdálkodását – mutatott rá a politikus, aki óriási visszalépésként értékelte azt is, hogy amikor az elmúlt néhány esztendőben megjelentek azok a pályázati kiírások, felhívások, amelyek az agrárgazdaságnak a teljes vertikumát, a termeléstől a feldolgozásig támogatták volna, a környék gazdálkodói lemaradtak róla.

– A jánoshalmi térség nem tudott olyan jó pályázati eredményeket elérni, mint korábban. A nagy gazdaságok persze pályáztak, de a kertészeti árutermelő kis- és nagy gazdaságok kimaradtak az elmúlt években a mezőgazdasági fellendülésből – fűzte hozzá. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy várhatóan no­vemberben 4400 milliárd forint értékű agrár- és vidékfejlesztési támogatási pályázatokat írnak ki, amelynek harmad részét adja majd az Európai Unió, és jelentős összeggel járul hozzá a magyar kormány.

Balról jobbra: Taskovics Péter, a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum igazgatója, Simonné Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője és Kovács József, Jánoshalma alpolgármestere
Fotó: Szilágyi Pál

Bányai Gábor azt kérte a térség gazdáitól, hogy készüljenek fel ennek a hatalmas összegnek a lehívására, megpályázására.

– Aki nem kap támogatást, mert nem igényli, el fogja veszíteni minden előnyét, amit a föld, a tiszta levegő és a még létező öntözővíz is tud biztosítani – mutatott rá a politikus, aki azt kérte, hogy készüljenek fel a gazdák és pályázzanak, mert ha most nem tudják a versenyhátrányt csökkenteni később ezt a hátrányt már nem fogják tudni behozni a nyugat-európai gazdákkal szemben.

Bányai Gábor szólt arról is, hogy a jövő héten érkeznek az eszközök és gépek az első jánoshalmi zöldség- és gyümölcsfeldolgozóhoz.

Negyven év után lesz a jánoshalmi és a környék gazdáinak egy olyan feldolgozóbázisa, amelyhez már meg van a kormányzati akarat és döntés, hogy egy nagy agrárlogisztikai feldolgozó központ fog épülni.

– Aki be akar kapcsolódni és részesülni akar a következő évek fellendüléséből, az gondolja ezt át, segítse ezt a törekvést – fűzte hozzá a képviselő.

A Jánoshalmi Szüreti Napok rendezvényein a mezőgazdasági szakképző iskolában terménykiállításra és szüreti ételek kóstolójára is várják az érdeklődőket. A hagyományos töltöttkáposzta-főző verseny szombaton 9 órakor kezdődik és kora délutánra kiderül, hogy ki lett a győztes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában