Kiskőrös

2021.09.03. 17:25

Paksi Dénes: 95 éves koromig tábláztam be magam

Paksi Dénes a kiskőrösi tűzoltóság parancsnoka volt a múlt év végéig. Az alez­redes ekkor vonult rendelkezési állományba, de ma is szívesen segít, ha szükség van rá. Mint mondta, hosszú a bakancslistája, nagyon sok terve van a nyugdíjas éveire, 95 éves koráig táblázta be magát.

Barta Zsolt

Huszonnyolc évig irányította Paksi Dénes a kiskőrösi tűzoltók munkáját

Fotó: Barta Zsolt

Közel negyvenévnyi szolgálat után nyugdíj előtti rendelkezési állományba került Paksi Dénes kiskőrösi tűzoltóparancsnok. Majd három és fél év múlva lesz nyugdíjas, jogszabályban meghatározott esetben visszarendelhető egy-egy megbízatás végrehajtására. Vajon hogy telnek a napjai, hogy emlékszik vissza az elmúlt évekre? Erről kérdeztük.

– Nagyon sok tervem van, 95 éves koromig tábláztam be magam. A bakancslistám igen hosszú, van egy kis vállalkozásom, amelyet most felébresztettem, illetve rádióamatőr-tevékenységet is folytatok

– mondta az egykori parancsnok. Kiállításokra, vásárokra jár, szerel, örül, hogy több időt szentelhet a másik hobbijának, az utazásnak. Büszkén mondta, hogy a lányának négy hónapja született Csanád nevű kisfia, akit gyakran látogat. Legutóbb a kiskőrösi tűzoltók nyílt napján örömmel segített a laktanya bemutatásánál az érdeklődőknek. Mint mondta, ha kérik a kollégák a segítségét, akkor természetesen rendelkezésre áll.

– A megyei katasztrófavédelmi igazgató rendszeresen meghív fontos rendezvényekre, ami azt jelenti számomra, hogy számolnak velem. Ez nekem nagyon fontos jelzés – tette hozzá.

Huszonnyolc évig irányította Paksi Dénes a kiskőrösi tűzoltók munkáját
Fotó: Barta Zsolt

Paksi Dénes a szolnoki repülőműszaki főiskolán végzett, majd 38 éve Kecskeméten, a megyei tűzoltó-parancsnokságon tűzmegelőzési területen dolgozott. Ezt követően 1993-ban nevezték ki kiskőrösi parancsnoknak, és közel 28 évig irányította több mint harminc munkatársának a szakmai tevékenységét. A térségben 15 település csaknem 60 ezer lakosának elsődleges tűzvédelmét látták, látják el.

Kérdésünkre, hogy miért nem használta ki a lehetőséget évekkel ezelőtt, hogy szolgálati nyugdíjba menjen, elmondta:

élni akart a lehetőséggel, de az akkori országos főigazgató igényt tartott a munkájára.

Utólag azonban nem bánta meg, hogy így alakult a sorsa. Részese lehetett egy nagyszerű projektnek, az ország egyik legkorszerűbb laktanyájának a felépítésében segítette szakmailag a központ kialakítását.

– Ha hiszi, ha nem, nagyon szurkoltam, hogy elkészüljön a laktanya addig, amíg parancsnok vagyok. Kiskőrösön 28 évig voltam vezető, ez alatt az idő alatt nyolc alkalommal hallottuk, hogy megépül az új létesítmény. Szerencsénkre 2015-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese, Tollár Tibor vezérőrnagy Kiskőrösön járt, akkor mondta ki, hogy új épületre van szükség.

2018-ban elkészültek a tervek, amelybe bennünket is bevontak, majd 2019-ben elindult az építkezés, mely 2020 végére fejeződött be. Így a városháza udvarán elhelyezkedő épületből, amelyet hajdanán városi tömlöcként használtak, szinte egy palotába költöztünk

– mondta.

Az új épületkomplexum a XXI. századi igényeket szolgálja ki magas színvonalon sok évtizedig. Mint mondta, Monoron és Szarvason tekintettek meg hasonló ingatlant, és azok tapasztalatait is beépítették a kérésükre a tervekbe. Ráadásul egy helyi cégtől, a Protokon Kft.-től 17 fitneszgépet kaptak egy edzőterem kialakításához a tűzoltók, melynek létrehozását dr. Farkasinszki Lóránt megyei igazgató támogatta. Az önkormányzat pedig 15 millió forinttal járult hozzá a laktanya telkén kialakított focipályához és futópályához, valamint az országos főigazgatóság is ugyanakkora összeggel támogatta a terv megvalósítását. Így aztán sikerült szinte minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy megfelelő kondícióban legyenek a tűzoltók.

– A mostani laktanya igazán kiváló, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kiskőrösi egységnél a pályaelhagyók száma elenyésző. Erre büszkék lehetünk – mondta végül Paksi Dénes alezredes, a Kiskőrösi Tűzoltó Parancsnokság korábbi parancsnoka.

A legmegrázóbb események

Kérdésünkre Paksi Dénes felidézte a pályafutása alatti legmegrázóbb eseményeket.

– Életemben a két legmegrázóbb esemény közül az egyik a kecskeméti Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalatnál történt porrobbanás volt 1987 májusában. Ott több halott és több sebesült volt. Illetve 1993-ban a bócsai borókásban mintegy kétezer hektárnyi növényzet égett le. Kilenc napig oltottunk más városok tűzoltóival a Kiskunsági Nemzeti Parkban – mondta Paksi Dénes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában