galériával

2021.09.23. 11:25

Megújult a dávodi iskola tornacsarnoka

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a korszerű tornacsarnokot a Dávodi Forrás Általános Iskola udvarán, mely közel 44 millió forintos Magyar Falu Program támogatásból valósult meg.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A fejlesztés eredményeként a dávodi gyermekek a testnevelés órákon és a délutáni foglalkozásokon 21. századi körülmények között tölthetik a mindennapjaikat, a pedagógusok is kellemes körülmények között dolgozhatnak. Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében szólt arról, hogy az elmúlt évben sokszor és sok helyen mondták azt, hogy az oktatásban nem nagyon történik semmi és az oktatás nem megfelelő színvonalú, a jelenlegi beruházás az ellenkezőjét mutatja.

– Azt is mondták, hogy leginkább a vidéki iskolák azok, amelyek le vannak maradva. Egyébként azt is mondták, hogy az elmúlt esztendőkben a vidéken elvégzett fejlesztések, azok csak látványberuházások voltak. Általában a fejlesztésekről azt tudom mondani, hogy az elmúlt öt esztendőben a környező településeken nagyon sok fejlesztést tudtunk megvalósítani. Utakat tudtunk építeni, járdát, intézményeket, orvosi rendelőket , egészségügyi intézményeket, óvodákat tudtunk felújítani és ezek mind – mind olyan munkák amelyek az itt élőknek a mindennapjait könnyíti meg – hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Mint mondta, csak a Bajai Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban a választókerületében, saját forrásból a tankerület több mint 856 millió forintot költött az iskolák felújítására. Pályázati forrásból ehhez több mint kettőmilliárd forintot tett hozzá, tehát összesen az elmúlt öt esztendőben a tankerület 2,8 milliárd forintot tudott fordítani az iskolák felújítására.

Bácsbokodon, Bácsborsódon, Katymáron, Érsekcsanádon, Dusnokon, Garán befejeződtek a fejlesztések, de folyamatban van Csátalján és Csávolyon is az iskolafelújítás.

– A vidéki kis iskolák fejlesztése szintén folyamatosan zajlik, és most itt, Dávodon átadhatjuk a teljesen felújított tornatermet, amelyre nagyjából 44 millió forintot költhettünk. Ez ahhoz segít hozzá mindenkit, hogy az itt tanuló gyerekek és pedagógusok megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni. Mindenkinek köszönöm a munkáját, amit elvégzett a felújítás kapcsán is. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy Dávodon is jobb legyen élni– fogalmazott az államtitkár.

Rendhagyó módon a diákok vágták át a szalagot az avató ünnepségen
Fotó: Márton Anna

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ vezetője a híres erdélyi író, Tamási Áron gondolataival köszöntötte a jelenlévőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztésekkel lépésről lépésre tudnak haladni, ugyanis 40 iskolát menedzselnek és 50 feladatellátási helyük van.

– A dávodi iskolában is mindig segítettük az elképzeléseket, folyamatosan újítjuk fel a tantermeket. Tudom, hogy az igazgató asszonynak még vannak célkitűzései, az iskola folyosójának, a vizesblokkoknak a felújítása. Úgy gondolom, ha ez már megvalósul, akkor végére érünk itt, Dávodon a fejlesztésekkel, de nagyon örülök annak, hogy részt vehettünk a Magyar Falu Program pályázatban és megvalósulhatott a tornacsarnok teljes felújítása– mondta. Majd megköszönte Zsigó Róbert államtitkár segítségét, a polgármester támogatását, valamint a pedagógusok nap, mint nap elvégzett áldozatos munkáját.

– A falu és az iskola életében is elérkezett a negyedik hullám, de szerencsére ennek hatásai a diákokra, a sportolni vágyókra remélhetőleg pozitív hatással lesznek – kezdte mondandóját Hideg Marianna, a Dávodi Forrás Általános Iskola igazgatója.

Az elmúlt évtizedben három felújításon is átesett a tornacsarnok, így büszkén mondhatják, hogy a környék legnagyobb és legmodernebb testnevelés órákra alkalmas létesítményével rendelkeznek.

Hirtenberg János Sándor polgármester beszédében kitért arra, hogy Dávod sokat köszönhet Zsigó Róbert államtitkárnak, Vedelek Norbert alelnöknek, a tankerületi igazgató asszonynak és a pedagógusoknak. Továbbá részletezte az aktuális beruházásokat a településen. A hagyományos szalagátvágás rendhagyó módon történt, a vezetők helyett a diákok vágták át meghatottan a nemzeti színű szalagot. Az ünnepséget faültetéssel zárták. Zsigó Róbert ,Vedelek Norbert, Hideg Marianna, valamint Sárosi Magdolna az intézmény udvarán közösen egy fát ültettek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában