szemléletformálás

2021.09.20. 11:25

Maguk ültette konyhakertet gondoznak a halasi óvodások

A természet szépségei iránti fogékonyságra és a minket körülvevő környezet tiszteletére nevelés az egyik legfontosabb törekvése a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézményének. Ezt a célt szolgálja a gyerekek két kezével ültetett gyógynövényes kert, és a magaságyásokban kialakított konyhakertek, valamint az udvaron lévő halastó és az úgynevezett „bogárszálló” is.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az elmúlt néhány évben több ütemben valósult meg a kiskunhalasi katolikus óvoda korszerűsítése. A külső nyílászárók cseréjét és a napelemek felszerelését követően új épületszárnnyal bővült az óvoda, idén pedig felújították az intézmény játszóterét, parkolóját, valamint utcafront felőli oldalát.

Az utolsó ütemben zajló munkálatok során az óvoda pedagógusai kénytelenek voltak szétbontani a gyógynövényes kertet és a magaságyásokat. Ez azonban lehetőséget adott nekik arra, hogy közösen újratervezzék az intézmény körüli környezetet és ismét bevonják a gyerekeket a kertépítés, a virágültetés folyamatába, a természet tiszteletére nevelve ezzel a legkisebbeket is.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a kollégák is magukénak érzik az intézményt, így mindenki kérés nélkül segített mindenben, amiben tudott. Így szépült meg az óvoda bejárata, ahol előkertet építettünk. A Kozák Trans Kft. nagy segítségünkre volt ebben, hisz a faaprítékot ők ajánlották fel számunkra, mi óvónők pedig a két kezünkkel dolgoztunk a kerten – részletezte munkájukat Tallér Erzsébet óvodavezető.

Mint mondta, zöld óvodaként különösen fontos, hogy példát mutassanak, ezért természetes anyagokkal rendezték be a előkertet, ahova októberben még két páfrányfenyőt, vagyis ginko bilobát fognak elültetni a gyerekekkel. Ezzel is arra tanítva őket, hogy noha ki kellett vágni a nagyon öreg és beteg fákat, de fontos, hogy újakat ültessünk a helyükre, biztosítva ezzel mindazt, amire a természetnek, és nekünk, embereknek is szükségünk van.

A gyerekek – pedagógusok felügyelete mellett – maguk gondozzák a magaságyásokat
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Emellett az óvodások gyógynövényeket is ültetnek az előkertbe.

– Nagyon élvezték korábban is a gyerekek a gyógynövények gondozását. Beszélgettünk velük arról, hogy ezeket régen gyakran használták gyógyításra. Javasolni szoktam, hogy kérdezzék meg a témában a nagyszüleiket, így fontos párbeszédek indulhatnak el a generációk között

– fogalmazott Tallér Erzsébet.

Hozzátette továbbá, hogy ezeket a növényeket az ital- és ételfogyasztás során általában felhasználják, citromfüvet tesznek például a gyerekek limonádéjába.

Ezáltal a gyerekek megtanulják, hogy sok növény otthon is termeszthető, ami amellett, hogy egészséges, jelentősen csökkenti az ökológiai lábnyomot, hisz nem több ezer vagy tízezer kilométerről kerülnek ezek a finomságok az asztalunkra.

A gyógynövények mellett az óvónők és a gyerekek a magaságyásokat is újra beültették, tették ezt is igazi közösségi munkában. Az egyik óvónő vitt palántákat és szülői támogatással került marhatrágya a virágföld mellé.

– Olyan kiscsoportost is be tudtunk vonni, aki nagyon sírdogált az anyukája után, de a közös kertészkedés jókedvre derítette. Megmutattuk az ovisainknak, hogyan kell finoman megfogni egy növényt, megnéztük a palánta gyökerét, megbeszéltük, hogy ezzel szívja fel a tápanyagot. Most egyébként petrezselymet, metélőhagymát és karalábét ültettünk el, de korábban volt paradicsomunk és hagymánk is. Ezeket mind a gyerekek tányérjára tesszük ízesítőként, köretként vagy épp az étkezés főelemeként – ismertette szokásaikat az óvodavezető.

A természet szépségei iránti fogékonyságra is nevelik az óvodásokat
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A növények tisztelete mellett az állatok szeretetére is igyekeznek nevelni a halasi katolikus intézmény óvodásait. Halastavat alakítottak ki az udvaron és van egy úgynevezett „bogárszállójuk” is, ami telente benépesül lakóval. – Már a legkisebbek is tudják, hogy semmit nem taposunk el, mert minden élőlényre szükség van.

Meg kell mutatni nekik, mennyi minden szép vesz körül bennünket, ki kell nyitni a szemüket a világra

– vallja Tallér Erzsébet.

A hitéleti nevelésen pedig megbeszéljük, hogy mindez a jó Isten ajándéka, és nagyon hálásak lehetünk, amiért megadatott. Elmondjuk nekik például, hogy legyünk hálásak az óvoda udvarán lévő zöld lombokért, amik a nyári kánikulában is hűvöst adtak nekünk. Apróságnak tűnhetnek ezek, de olyan szemléletet, hozzáállást lehet kialakítani általuk, ami a gyermek és a természet védelmét is szolgálja – hangsúlyozta Tallér Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában