baja

2021.09.14. 17:33

Jánosi Imre Miklós vezeti a tanszéket szeptembertől

Dr. Jánosi Imre Miklós személyében új oktatója és tanszékvezetője van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének szeptember elsejétől. A karon immár három MTA-doktor oktat.

Márton Anna

Jánosi Imre Miklós korábban az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken volt egyetemi tanár. Emellett a Kármán Környezeti Áramlások Laboratórium alapító munkatársaként is dolgozott, valamint a Környezettudományi Doktori Iskolát vezette az utolsó hat évben. Most Drezdából érkezett, ahol az utóbbi hét hónapban a Max-Planck-Institut für Physik komplexer Systeme vendégkutatója volt. Majdnem két évtizede a fő kutatási és oktatási területe a geofizikai áramlástan, ami a légkör és az óceánok nagy skálájú mozgásaival foglalkozik. A fő tárgyai a globális környezeti folyamatok, megújuló energiaforrások, klímaváltozás, ezekkel a fenntartható fejlődés kurzusokhoz kapcsolódik. Emellett a nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia MA szak tárgyaiban is oktat. A szak gondozása a tanszék kiemelten fontos feladatai közé tartozik.

– Az egyik legfontosabb célja a felsőfokú oktatásnak, hogy a hallgatók megtanulják, miképpen lehet a lehető legrövidebb idő alatt önállóan a legtöbb információt feldolgozni, előkeresni, megtanulni, alkalmazni – vallja az új oktató. Szerinte egy egyetemi tananyag soha nem tudja követni a globális ismeretanyag elképesztő ütemű növekedését, naivitás lenne azt gondolni, hogy az első munkahelyen az első feladat megoldásához majd a másodéves gyakorlatfüzetben lesz a megoldás. Természetesen felesleges olyan tényanyagot magolni, ami két kattintásra megtalálható a neten. Emellett viszont lényegében mindegy, hogy mi a konkrét tananyag, ha az gondolkodásra, problémamegoldásra tanít – nyilatkozta dr. Jánosi Imre Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában