elismerés

2021.09.14. 06:55

Emlékfalat avattak a szanki díszpolgárok tiszteletére

A frissen felavatott emlékfalra került az idén posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Békássy Szabolcs katonaorvos, későbbi szanki körzeti orvos neve is.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

A község kitüntetett polgárait ünnepelték pénteken Szankon, ahol emlékfalat avattak a tiszteletükre a Gy. Szabó Béla Képtár udvarán. A munkájukban igényes és egyedülálló tehetségeket ünnepelték, és rendhagyó keretek között, a díszpolgárok emlékfalának avatóján adták át az idei díszpolgári címet. A község képviselő-testülete – egy helybeli polgár, Rokolya Ferenc javaslatára – egyhangúlag megszavazta a néhai dr. Békássy Szabolcs katonaorvos, későbbi szanki körzeti orvos díszpolgárrá avatását.

Békássy doktor 1909-ben született Beregújfaluban. A második világháborúban katonaorvosként szolgált és mindent megtett a sebesültek ellátásáért, majd az amerikai hadifogsága idején is tábororvos volt. 1947–1952 között Dunaszentbenedeken gyógyított, majd Szankon praktizált.

A posztumusz elismerést Varga Ferencné polgármester nyújtotta át a kitüntetett unokája, dr. Békássy Szabolcs háziorvos számára, aki gyerekkorában maga is sokat nyaralt Szankon. Az ünnepség a díszpolgárok falának leleplezésével folytatódott. Az emlékmű a településen működő Tooltechnik Kft. – amely ötven családnak biztosít megélhetést – támogatásával készült el. A cég vezetői, Rékasi László és Rékasiné dr. Oláh Gizella régi mecénásai a településnek, például a javaslatukra készült el a Születések fája emlékmű, amire a szanki újszülöttek nevei kerülnek.

– Az emlékfalnál rácsodálkozhatunk, hogy mennyi érték van ebben a kis közösségben és mennyi jót tettek azok, akiket érdemesnek találtak arra, hogy díszpolgári címet adományozzanak nekik.

A díszpolgári díjat Varga Ferencné polgármester adta át dr. Békássy Szabolcs unokájának, Békássy Szabolcs orvosnak
Fotó: Tapodi Kálmán

Az egyszerű parasztasszonytól kezdve az akadémikusig, az orvosokig, művészekig mindenki itt van. Ez egy nagyon jó példa nekünk arra, hogyha az élet bármilyen területre is visz bennünket, megtalálhatjuk és teljesíthetjük úgy a dolgunkat, hogy a saját, a családunk és a közösség érdekében is megteszünk mindent, ami igazán fontos – fogalmazott Rékasiné dr. Oláh Gizella.

Az avatón a község díszpolgárai közül már csak Falk Miklós, dr. Elek József és dr. Folberth György lehettek jelen. Az ünnepelteket köszöntötte Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke, az emlékfalat Nagy Gábor erdélyi református tiszteletes áldotta meg, akinek édesapja, Nagy Gábor, néhai nagygalambfalvi lelkész is kitüntetettje Szanknak.

Ez idáig tizenegy díszpolgári címet adtak át Szankon

Szankon először 1994-ben ítélték oda a díszpolgári címet, amit Banga Antalné Rékasi Anna, Magyarország legidősebb, 107 éves polgára kapott. Csepregi Imre, a községi sportegyesület létrehozója és 40 éven át vezetője 1996-ban vehette át az elismerést. Falk Miklós olajipari mérnök, a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat szanki üzemének vezetője, volt országgyűlési képviselő és Nagy Gábor, az erdélyi testvértelepülés, Nagygalambfalva református lelkésze 1999-ben lettek díszpolgárok. 2005-ben dr. Elek József háziorvos és dr. Mészáros Kálmán, a baptista teológia nyugalmazott dékánja volt a díjazott. Az idén elhunyt dr. Fülöp Ferenc egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 2007-ben vehette át az elismerést. A nagygalambfalvi születésű Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő 2009-ben lett Szank díszpolgára. 2013-ban dr. Folberth György háziorvos kapta a díjat. Három éve posztumusz ítélték oda a díszpolgári címet a Szankon is alkotó Gy. Szabó Béla festő-fametszőnek, és idén dr. Békássy Szabolcs katonaorvosnak, Szank későbbi körzeti orvosának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában