csikéria / galériával

2021.09.18. 16:46

A paprikafűzés is bekerült idén a szüreti mulatság repertoárjába

Második alkalommal rendezték meg a Megérett a termés Csikérián elnevezésű összejövetelt a határ menti településen.

Juhász Jenő

Szombaton számos helybéli és vidékről érkező vendég kereste fel a faluház udvarát a színes programok miatt. A résztvevőket reggel kacsazsíros kenyérrel és meleg teával kínálták a szervezők, majd több mint huszan lovaskocsira szálltak és kimentek az önkormányzat fűszerpaprika- és kukorica földjére. A hagyományos kézibetakarítást követően az érdeklődők a központi rendezvény színhelyén megtekinthették és részesei lehettek a paprikafűzésnek, a kukoricafosztásnak és a mustkészítésnek.

Korbély László polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a programot két évvel ezelőtt indították útjára, tavaly azonban a járvány miatt nem sikerült megtartani. Mint megtudtuk, a településen az arató fesztivál mellett ez számít az év egyik legnívósabb eseményének. Az idei összejövetelre például több mint kétszáz vendég érkezett. A polgármester örül, hogy a falusiak összetartóak és támogatják a rendezvényt. A község lakói ingyen ebédet kaptak, a főzőmesterek pedig különböző ételeket készítettek.

A rendezvény a gyerekek számára is tartogatott érdekességeket: a szervezők ugrálóvárral és arcfestéssel készültek, míg a felnőttek megtekinthették azokat a régi mezőgazdasági eszközöket, amelyeket őseink használtak a termelések során.

Érdekességként Mityók János, csikériai lakos óriásra nőtt takarmánytökje is helyet kapott a rendezvényen. Elmondása szerint a tök 42 kilogrammra növekedett az akácosban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában