galériával / videóval

2021.09.28. 17:00

A honvédelemet népszerűsítették a ballószögi csapatversenyen

Kézigránátot dobtak, lőttek és akadályokon vágtak át azok a középiskolás fiatalok, akik a kedden a ballószögi Sportcentrumban megrendezett 2021/22-es Országos Haditorna-verseny Bács-Kiskun megyei döntőjén vettek részt csapatukkal.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az országos versenyt minden évben a Magyar Honvédség rendezi, Bács-Kiskunban a megyei fordulót a Magyar Honvédség Katonai Igazgatóság és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága kecskeméti irodája rendezi meg minden évben. A megvalósításban közreműködött a pályát építő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis számos munkatársa, a Megyei Védelmi Szolgálat és az akadálypályát felállító Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete is.

A versenyen 9-12. évfolyamos középiskolás diákok vehettek részt, idén 15 négyfős csapat nevezett a megyei fordulóra.

Többen közülük rendvédelmi középiskola, illetve kadétképző diákjai voltak, de más profilú középiskola tanulói is neveztek a megméretésre. Az ifjak változatos, katonasághoz kötődő versenyszámokban tehették próbára tudásukat, ügyességüket és erőnlétüket: volt négyszer 100 méteres váltó, akadályfutás, kézigránát dobás, légpuskás lövészet, egészségügyi ismeretekről adtak számot és honvédelmi totót töltöttek ki.

Fotó: Bús Csaba

Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető elmondta, hogy idén némiképp változtattak a szervezők az előző években megszokott lebonyolításon és nem statikusan, egymást követően hajtották végre a feladatokat a csapatok, hanem járőr típusú versenyt szerveztek, az egyes feladatokhoz futva érkeztek el a versenyzők.

Gáldonyi őrnagy hangsúlyozta: évről évre vannak visszatérő csapatok, hiszen a diákoknak és az iskoláknak is presztízs egy ilyen versenyen részt venni.

Fotó: Bús Csaba

– Minden évben igyekszünk minél több intézményt megszólítani a versennyel. A rendezvény is jó alkalom a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a visszatérő diákok pedig visszajelzést jelentenek nekünk arról, hogy érdemes megszervezni az eseményt. A versenyen szerzett pozitív emlékek segíthetnek a fiataloknak a pályaválasztásban, ezen keresztül szóba kerülhet náluk a honvédség mint lehetséges életpálya – mondta Gáldonyi Sándor hozzátéve, hogy emellett fontosnak tartják az egészséges életmód és a sport testet és lelket felüdítő hatását, melyhez a versenyen keresztül járul hozzá a honvédség. Gáldonyi őrnagy emlékeztetett, hogy a versenyen helyezést elérni jelentős érdem, mert igen küzdelmes csatákban mérkőznek meg egymással a csapatok. Persze senki sem távozott üres kézzel, sem gyomorral, mert minden résztvevő ajándékot és meleg ebédet kapott.

Első helyezett lett a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma csapata. Második helyezést értek el a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskola diákjai, harmadikok lettek a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium kadétjai. A győztes csapat részt vesz az országos döntőben, melyet jövő tavasszal rendeznek meg Csobánkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában