galériával

2021.09.14. 14:16

A hatékony tűzbiztonságról tanácskoztak a Lakitelek Népfőiskolán

A tűzvédelem áll a középpontjában annak a kétnapos konferenciának, amely kedden kezdődött a Lakitelek Népfőiskolán. A tizedik tűzvédelmi szakmai napot idén is a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara és Tűzvédelmi Szakcsoportja közösen rendezte meg. A jubileumi konferencián több elismerést is átadtak. 

Vajda Piroska

–A konferencia célja, hogy az érintett szakemberek olyan gyakorlati műszaki megoldásokat, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, amelyek a mindennapi életben alkalmazva az épületek biztonságos üzemeltetését szolgálják – tudtuk meg Gyapjas János, tűzoltó ezredestől.

Szent Flórián Emlékérmet kapott Lezsák Sándorné
Fotó: Vajda Piroska

A konferencia résztvevőit Lezsák Sándorné, az eseménynek otthont adó Lakitelek Népfőiskola igazgatója köszöntötte elsőként. Elmondta, hogy 30 éve hozták létre férjével a felnőttképző intézményt, amely mára Hungarikum Ligetté bővült. A 27 hektáros területen felépült létesítmény ma már nem csak az oktatást, hanem a szabadidő hasznos eltöltését is szolgálja.

Hangsúlyozta: a felnőttképzés legfőbb célja, hogy közösséget teremtsen, személyiséget fejlesszen, tájékoztasson, információt adjon át, oktasson és neveljen. Feladataik közé tartozik, hogy otthont adjanak a különböző szakmai eseményeknek, így a Tűzvédelmi Szakmai Napoknak is, amit tizedik alkalommal rendeztek meg a Népfőiskolán. Ebből az alkalomból a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián plakettet adományozott Lezsák Sándornénak. A elismerést dr. Farkasinszki Lóránt, tűzoltó ezredes igazgató adta át és mondott köszönetet a Népfőiskola vezetésének. Ezt követően köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tűzvédelem ügye jó irányban fejlődik. Biztosítja azt a célját, hogy az emberi élet és a vagyoni érték megfelelő színvonalon védve legyen.

Ezután adták át a Tűzvédelmi Nívódíjat, amit a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata alapításának tizedik évfordulója alkalmából alapított és az épített környezet tűzvédelmével kapcsolatos különösen kimagasló mérnöki teljesítményt jutalmazza. A díjat a tagság javaslatára Pap Zoltánról nevezték el.

Elhangzott, hogy Pap Zoltán volt a magyar automatikus tűzjelzés atyja, számos újítás és találmány fűződik a nevéhez. Így például

irányításával dolgozták ki és hozták létre a füstérzékelőkre alapozott tűzjelző-rendszert.

Megalkotta az úgynevezett impulzus üzemű protokollt, amely a téves riasztások csökkentését szolgálja. Ugyanakkor megszervezte a tűzjelző-tűzoltó berendezés és vagyonvédelmi riasztó képzést a BME Mérnök Továbbképző Intézettel együttműködve. Összeállította a képzés tananyagát és az előadókat a szakma legfelkészültebb tagjaiból választotta ki. Pap Zoltán emberségével és szakmai elkötelezettségével és előremutató mérnöki innovációs tevékenységével mutatott példát a jelen és jövő mérnök nemzedékeinek.

Pap Zoltánról elnevezett díjat első alkalommal dr. Bánky Tamás kapta, aki bár nem vett részt személyesen a tanácskozáson, online kapcsolatban mondott köszönetet a díjért. Dr. Bánky Tamás méltatásában elhangzott, hogy a hazai építészeti tűzvédelem nemzetközileg elismert szakértője. Tanszékvezető egyetemi tanár, számos tudományos társaságban képviseli hazánkat. Tűzvédelmi pályafutását megelőzően az élsportban, mint a magyar tornász válogatott tagja is letette a névjegyét. 1978 óta kutatóként foglalkozik az építéstechnikai tűzvédelemmel a szakterület nemzetközileg elismert szaktekintélye.

A konferencián ismertették a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat alapításának 10. évfordulója alkalmából meghirdetett diplomaterv szakdolgozat pályázat eredményét is.

A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson a nyerteseknek arra, hogy szakmai közéletben bemutatkozzanak. A Tűzvédelmi Tagozat elnökségének döntése alapján az első díjat Zsitva Attila, a másodikat Simonné Sótér Ágnes, harmadikat Simon Gellért kapta. Különdíjat kapott: Kovács Márk és Ozsvár Zoltán. A díjakat később személyesen adják át a nyerteseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában