galériával

2021.08.29. 19:28

Új evangélikus templomot avattak Bócsán

Vasárnap avatták fel az új bócsai evangélikus templomot. A helyi hívők Isten házát már korábban birtokba vették, de a hivatalos átadás csak most történt meg. A járvány miatt kellett elhalasztani az ünnepélyt.

Barta Zsolt

A csaknem kétezres faluban több mint száz evangélikust tartanak nyilván. Egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy a régi imaház mellett egy új épületet kellene építeni, ennek ellenére a helyi hívők és László Lajos lelkész belevágtak évekkel ezelőtt a nagy projektbe. Ez záródott le szimbolikusan délelőtt 10 órakor a templomszentelő istentisztelet keretében, melyen részt vett Kondor Péter jelenlegi-, Gáncs Péter korábbi püspök, illetve Homoki Pál jelenlegi, és Lupták György korábbi esperes is.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki hangsúlyozta, hogy jelenleg a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének (Püspökség) Egyházkerületi Felügyelőjeként vesz részt az ünnepségen. Felhívta a figyelmet, hogy az országot a kereszténység erősítette ezer éven át, és erősítette lelkileg sok kataklizma során.

A templomszentelőn Gáncs Péter korábbi püspök elmondta, hogy az egyházi felsőoktatási intézményükben külön tananyagként kezelik a bócsai történetet, mint a gyülekezetszervezés sikerét. Itt ugyanis a hitélet évekkel ezelőtt csak pislákolt, Soltvadkertről járt át az ottani evangélikus pap, hogy a régi parókián tartson istentiszteletet. Ekkor kérték fel László Lajos fiatal papot a fővárosban, hogy költözzön a faluba a családjával. Megtette, ezzel megerősítve a hitéletet. Majd elkezdődött a templom építése, amely szimbolikusan most ért véget.

A helyi közösség, a település vezetése, az egyházkerület, a kecskeméti gyülekezet, az országos egyház és a magyar kormány segítette megvalósítani az evangélikus templom megépítését, amely 40 millió forintba került, és egyszerre közel 100 fő befogadására képes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában