Kecskemét / Kiskunmajsa

2021.08.04. 20:26

Tapasztalatcserére érkeztek a szakemberek a Biztos Kezdet Gyerekházba

Egy éve működik a Mezei utcai közösségi házban a Biztos Kezdet Gyerekház, Oláh Anna vezetésével, mely a környéken élő cigány és nem cigány rászoruló kisgyermekes családoknak nyújt segítséget a mindennapokban. Jó példaként szolgál a gyerekház más intézmények előtt. A napokban szakemberek érkeztek Kiskunmajsáról tapasztalatcserére.

Sebestyén Hajnalka

Oláh Anna (jobbról a második) vezeti a gyermekházat

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Biztos Kezdet Gyerekház országos hálózatban működik, fenntartója Kecskemét önkormányzata. A gyerekházban a 0-3 éves korú gyermekeket és hozzátartozóikat fogadják. A szolgáltatásuk révén a leghátrányosabb helyzetű kisgyermekek is hozzáférnek a kora gyerekkori képességgondozáshoz, a szülők pedig támogatást kapnak abban, hogy jobban értsék gyermekük szükségleteit, és hogy megerősödhessenek szülői szerepükben.

A megtartott értekezésen részt vett Oláh Anna szakmai vezető, Labáth Ferencné, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Biztos Kezdet Gyerekház mentora, az önkormányzattól Libor Zoltán főtanácsos, valamint Majsáról Völgyi Melinda mentorházvezető és Sallainé dr. Katona Dóra osztályvezető.

– Örömmel osztottam meg saját tapasztalatainkat e hiánypótló szolgáltatásról, amit nyújtunk. A foglalkozásainkra cigány és nem cigány családok egyaránt járnak, ami különösen jó, segíti mindkét oldalról az előítéletek lebontását, a közösségi összetartozás erősítését. Beszélgettünk arról, hogyan szólíthatjuk meg a családokat, hogyan nyithatunk feléjük. Bemutattam nekik programjainkat, és összegeztem az együttműködő partnereinkkel való kapcsolattartásunkat, így a védőnőkkel, a nevelési tanácsadóval, a család- és gyermekjóléti központtal, gyermekorvosokkal, vöröskeresztesekkel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.

Úgy érzem, sikerült jól átadnom nekik a Biztos Kezdet Gyerekház módszertanát, melynek hatására remélem, hamarosan Kiskunmajsán is nyílhat egy gyerekház

– jegyezte meg Oláh Anna. Egyben megköszönte Labáth Ferencnének, hogy bemutatta a gyerekházak rendszerszintű, teljes körű működési modelljét, valamint Libor Zoltánnak, mint a fenntartó képviselőjének támogatását, valamint Somogyi Tímea Annának a munkáját, akit önkéntes szolgálattevőként Patai Aranka Márta segít.

Oláh Anna (jobbról a második) vezeti a gyermekházat
Fotó: Sebestyén Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában