bugac / galériával

2021.08.14. 18:55

Nomád vonulás is színesítette az Ősök Napját

Tízezrek voltak kíváncsiak a történelmi időutazásra. A bugaci pusztában vasárnapig egy több mint száz jurtából álló nomád tábort is várja az érdeklődőket.

Tapodi Kálmán

Fotó: Bús Csaba

A nomád vonulás iránt volt a legnagyobb érdeklődés a VI. Ősök Napja rendezvényen. A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepére több tízezren látogattak el. A bugaci határba napok óta folyamatosan érkeztek a résztvevők. A magyar nemzet képviselői mellett Mongóliától Bulgáriáig jöttek hagyományőrző csoportok.

A nomád menet élén vonult a sólymot tartó lovas
Fotó: Bús Csaba

A szombati nap fő látványossága a közel 1 kilométeres nomád menet volt, melynek élén egy turult, azaz egy sólymot tartó lovas haladt. A korhű ruhákba öltözött bevonulókat ováció fogadta, és résztvevők a nagy hőség ellenére is fegyelmezetten hajtották végre az egy nap alatt begyakorolt koreográfiákat.

A lovas és gyalogos „honfoglalókkal” együtt vonultak a külhonból érkezett vendégek képviselői is. A menetben tevék, bivalyok is haladtak, majd a történelmi zászlókkal vágtáztak körbe a rokon nemzeteket köszöntő lovasok. A seregszemlét mintegy háromszáz lovas masírozása tette még emlékezetesebbé.

Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntőjében hangsúlyozta:

másfél év szünet után, nehéz helyzetet átélve, de mint mindannyiszor, az újjászülető összefogás révén, ismét sikerült megrendezni az erősödő nemzetünk egyik legszebb ünnepét.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, a Kurultaj és Ősök Napja fővédnöke, valamint Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, aki beszéde során kiemelte: „boldog és nyílt szívvel jöttem, mert tudtam, hogy itt nem sokaság, hanem lélek és szabad nép tesz csuda dolgokat”.

A vasárnap záródó három napos rendezvényt több mint harminc zenei program színesíti, mintegy félszáz nagy program, valamint kézműves vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívóverseny és számos hagyományőrző bemutató is látható. Az Ősök Napja több mint száz jurtából álló nomád táborában minden program ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában