kiskunfélegyháza

2021.08.17. 06:55

Ideje újra összemérni a bajuszt!

A Félegyházi Napok keretében, augusztus 21-én rendezik meg a 12. Kunsági Bajuszfesztivált. Az arcszőrzet-versenyre ezúttal is várnak nevezőket határainkon belülről és túlról is.

Tapodi Kálmán

A korábbi évekhez hasonlóan egész napos programokkal várják a látogatókat Félegyházán

Fotó: Patyi Zoltán

Szombaton ismét a magyar bajusz fővárosa lesz Kiskunfélegyháza. A rendezvény szervezőinek célja az ősi magyar férfiviselet, a magyar bajusz és viselésének újraélesztése, népszerűsítése.

– A Kunsági Bajuszfesztivál megrendezésének ötlete édesapám, Gulyás László kiskunfélegyházi vándormuzsikus, néptáncoktató és előadóművész fejében született meg 2007-ben – mondta el Patyiné Gulyás Réka, a XII. Kunsági Bajuszfesztivál szervezője a Félegyházi Napok rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott: a fesztivált azóta tizenegyszer rendezték meg, aminek kilenc alkalommal Kiskunfélegyháza adott otthont.

– A fesztivál célja egyszerű, de nagyon nemes, az ősi magyar bajusz viselésének bemutatása, amit egész napos színes fesztivál keretében igyekszünk megtenni, ami az évek során egyre nagyobb ismertségnek tett szert országon belül és országhatárokon kívül is. A kulturális rendezvénysorozat az évek során nagy ismertségre tett szert hazánkban és számos külföldi országban is. A környező, magyarok lakta országokon kívül rendszeresen látogatták osztrák és német bajuszviselők és bajuszbarátok, de voltak vendégek az Amerikai Egyesült Államokból és Nagy Britanniából is – sorolta Patyiné Gulyás Réka, aki arról is beszámolt, hogy a bajuszfesztivál keretében kiállítást rendeztek például Somogyi Győző festőművésznek, Jánváry Zoltán fotóművésznek, és Kunkovács László néprajzosnak. A díszvendégek között köszönthették Pongrátz Ödön ’56-os szabadságharcost, a Kossuth-díjas Berecz András mesemondót és a szintén Kossuth-díjas Tolcsvay Béla énekest. Az idei fesztivál díszvendége Dresch Mihály, Liszt Ferenc-díjas szaxofonos, dzsessz-zenész lesz, akinek zenekara is fellép a bajusznapon.

– A Kunsági Bajuszfesztivál megrendezésére évről évre nagy érdeklődés és igény van, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez a fesztivál az elmúlt évek során Kiskunfélegyházát a magyar bajusz fővárosává tette. A rendszeres és alkalmi résztvevők és vendégek a fesztivál és a város jó hírnevét terjesztették országban, világban – fogalmazott Patyiné Gulyás Réka, aki hozzátette: ezúttal is igyekeztek olyan színes kísérőprogramokat összeállítani, amely remek és minőségi kulturális kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a családok számára.

A korábbi évekhez hasonlóan egész napos programokkal várják a látogatókat Félegyházán
Fotó: Patyi Zoltán

A régi idők játékait is kipróbálhatják a gyerekek

A Kiskun Múzeum Molnár Ferenc festő- és grafikusművész Sárkányölő Szent György című kiállításával csatlakozott a bajuszfesztivál programjaihoz. A tárlatnyitót 10 órakor tartják. A megnyitó után, a Langaléta Garabonciások vezetésével, a Magyar Bajusz Társaság és a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével felvonulást tartanak a múzeumtól a Kossuth utcán keresztül a sportcsarnokig. A fesztivál megnyitóját 11 órakor tartják, ahol beszédet mond Csányi József polgármester. A bajuszmustra és a bajuszkirály-választás 14 órakor kezdődik a sportcsarnoknál. A napot este a Padkaporos Táncház zárja. Napközben működik majd Kádár Ferkó fotószínháza, a Molyoldában pedig bemutatják a régi idők játékait, amiket kipróbálhatnak a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában