baja

2021.07.23. 10:29

Tudatosabb vízhasználattal megelőzhető lenne a probléma

Nem fenyegeti vízkorlátozás a bajaiakat, de a jövőben egyre gyakoribbak lehetnek a vízhiányos időszakok, véli Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztechnológiai Oktatóbázis munkatársa.

Márton Anna

Forrás: shutterstock.com

Ivóvízhiány alakult ki az ország északi részében az elmúlt időszakban, a budapesti agglomerációban több településen sem folyt víz a csapokból. A szolgáltató ennek okán korlátozta a vízhasználatot. Goda Zoltán szerint bár ez radikális, mégis szükséges intézkedés volt. Magyarországon az utóbbi időben erre nem volt példa. Hangsúlyozta, hogy az ivóvízhiány kialakulásában jelentős szerepet játszik az emberi tényező. Nem arról van szó, hogy nem áll elegendő víz a lakosok rendelkezésére, sokkal inkább az jelenti a problémát, hogy a csúcsidőszakban annyira megnő a vízigény, amelyet az ivóvíztisztító művek technológiai egységei már nem képesek ellátni. Tudatosabb vízhasználattal megelőzhető lenne a probléma.

A szakember hozzátette, Baján egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy vízkorlátozást kellene bevezetni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában