hétköznapi hősök

2021.07.27. 13:16

Kitüntetést vehetett át egy baba megmentéséért a bátyai hölgy

Megfulladt kisgyermeket hozott vissza az élők sorába, ezért két elismerést is átvehetett a napokban Kolompárné Nyári Valéria.

Gábor János

A bátyai hölgy nagyon jókor volt nagyon jó helyen, és higgadtságának, illetve elsősegély-nyújtásból szerzett ismeretei­nek hála nem történt tragédia. A kitüntetésről Szeitz Tibor mentőtechnikus számolt be a közösségi oldalán, büszkén gratulálva egykori tanítványának a nem mindennapi teljesítményért.

– Vali arra lett figyelmes, hogy nagy hangzavar támadt a szomszédja udvarán. Erre átsietett, azonnal felismerte a helyzet komolyságát és cselekedni kezdett

– vázolta portálunk kérdésére a még július 14-én, dél körül történt életmentés előzményeit Szeitz Tibor. Mint mondta, a hölgy a lehető legjobban reagált, és ennek köszönhető, hogy az apróság még mindig, pontosabban újra az élők sorában van.

Köszönetet mondtak Kolompárné Nyári Valériának
Fotó: Beküldött fotó

Kolompárné Nyári Valéria megkeresésünkre elárulta: egy mindössze hét hónapos gyermekkel történt a baleset. Amikor átment megkérdezni, hogy mi történt, a pánikba esett családtagok csak annyit hajtogattak, hogy a kislány meghalt. A zűrzavarban megkereste a kicsit: egy kerti széken talált rá, mozdulatlanul, ellilulva, és egyértel­műen látszott rajta, hogy nem lélegzik.

– Ekkor kezdtem el az újraélesztését, és közben megláttam, hogy valami van a szájában. Lenyúltam a torkán és egy lufit vettem ki – számolt be a bátyai nő, hozzátéve: a kicsi nyilván a földön játszott, a kezébe került egy kipukkadt vízibomba és a szájába vette. A lélegeztetés hatására a kislány köhintett egyet, de még mindig kritikus állapotban volt, úgyhogy Valéria folytatta az életmentést. Tovább lélegeztette, majd vízzel mosta az arcát, mert emlékezett rá, hogy ilyen helyzetben nem hagyhatja elaludni, elájulni. A szülők időközben riasztották a mentőket, akik stabilizálták a baba állapotát, és mentőhelikoptert hívtak hozzá. A hét hónapos Hannát a pécsi klinikára szállították, estére már túl volt az életveszélyen, és néhány nappal később haza is engedték.

Kolompárné Nyári Valériának a község önkormányzata, illetve a Bátyai Polgárőr Egyesület is gratulált. Hősies helytállását a hétvégén szűk körű ceremónia keretében ismerték el, virágcsokorral, emléklappal, jutalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában