galériával

2021.07.27. 17:30

Egyedülálló lézerközpontot adtak át a kecskeméti egyetemen

Kedden átadták a Dióda Lézerközpontot a Neumann János Egyetemen. A kecskeméti lézerközpont kialakításában az egyetem a konzorcium vezetőjeként, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumi tagként vett részt. A projekt az Európai Unió és a magyar állam finanszírozásában valósult meg több mint 518 millió forint vissza nem térítendő támogatásból. A központban egy alap és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium működik majd, mely több szempontból is hiánypótló, élvonalbeli lézertechnológiát vonultat fel.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Az újonnan átadott kecskeméti kutatóhely három fő egységből áll. Az optikai szálban vezetett nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ alkalmas különböző javítási technológiák kidolgozásra, speciális felületmódosításokra (ötvözés, diszpergálás). Ehhez tartozik még a lézersugaras vágó- és hegesztőfej, ami alkalmassá teszi 3D-s vágások, hegesztések kivitelezésére is.

A direktdiódás megmunkáló központban robotkarral irányítják a lézersugarat, ami nagy mozgásszabadságot ad a megmunkálás terén.

A berendezéssel a fémek megmunkálásán túl a műanyagok lézersugaras hegesztése és felületmódosítása is lehetséges. A harmadik egység az úgynevezett impulzuslézeres szubtraktív mikromegmunkáló központ. Az eszközzel módosíthatják a különböző felületek mechanikai, optikai és nedvesítési tulajdonságait. Ez egyre nagyobb szerephez jut a jármű-, félvezető- és elektronikai iparban.

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítását az egyetem, míg a lézerlaboratórium eszközeinek specifikálását, beszerzését, rendszerbe állítását a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. végezte.

A lézerközpontban megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánják, illetve a központ alkalmas a kis- és közepes vállalatok innovációs képességének javítására is.

Az ünnepélyes átadáson elsőként dr. Weltsch Zoltán rektorhelyettes, projektvezető köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy még 2014-ben született meg a központ ötlete, hiszen az ipari lézertechnológiák rohamosan fejlődtek, de a hazai erőforrások csekélyek voltak e területen. A Bay intézettel közös koncepciót 2015-ben alakították ki, majd a következő évben elnyerték az Európai Regionális Fejlesztési Alap pályázati forrását. Kitért arra, hogy az egyszerűnek tűnő projekt számos akadállyal szembesült, de ezeket sikeresen leküzdötték. Hangsúlyozta: a hazai kiválóságon túl a nemzetközi porondon is kiemelkedő eredményeket kívánnak elérni.

– Fontos mérföldkő ez egyetemünknek, Kecskemétnek és Magyarországnak is

– méltatta a projekt jelentőségét a rektorhelyettes és hozzátette, hogy már eddigi eredményeik is jelentősek: több nemzetközi publikációt jelentettek meg lézeres kutatásaik nyomán. Kitért arra, hogy a lézerkutatásokat folytató kecskeméti cégek számára a lézerközpont különleges lehetőség, ahol az ipari kutatásokon túl műszaki területen végzett célirányos alap- és alkalmazott kutatásokat is megvalósíthatnak. Azt is hangsúlyozta, hogy lézerközpont adta lehetőségeket nem szeretnék csupán ipari célokra áldozni.

Berczeli Miklós tanársegéd köszöntőjében célként jelölte meg, hogy kiterjesszék hazánkban a lézersugaras eljárások technológiáját.

Dr. Bíró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. divízió igazgatója és Gál József, Kecskemét alpolgármestere is ünnepi beszédet mondott, majd a szónokokhoz csatlakozott dr. Fülöp Tamás rektor és a nemzetiszín szalag átvágásával átadták az új központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában