átkelők

2021.07.12. 11:25

Biztonságosabbá teszik a közlekedést Bácsalmáson

Biztonságosabbá teszik az átkelést a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és korlátozzák a járművek sebességét is Bácsalmáson, a Szent János utca egy szakaszán. Azt követően kerül erre sor, hogy az elmúlt hetekben egy édesapát és a vele lévő kislányát kis híján elgázolta egy autó a zebrán. Az apuka az önkormányzattól és a közútkezelőtől kért segítséget a hathatós intézkedés érdekében.

Pozsgai Ákos

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Bal­eset­megelőzési Bizottsága szinte naponta tesz közzé felelőtlen vagy figyelmetlen gépjárművezetőkről, kerékpárosokról és gyalogosokról készült videófelvételeket, akik veszélyeztetik a biztonságos közlekedést.

A rendőrség baleseti statisztikái szerint Bácsalmás nem tartozik a frekventált települések közé, azonban vannak olyan utcák, ahol a helyiek tapasztalata szerint időszerűvé vált bizonyos forgalomszabályozás bevezetése, ilyen például a Szent János utca gimnázium, a rendelőintézet, a körzeti általános iskola és a művelődési ház előtti szakasza, ahol időnként hajmeresztő esetek fordulnak elő a gyalogátkelőhelyeken.

Egy ilyen esetről számolt be hírportálunknak Magyar Attila is, aki elmondta, hogy egyik alkalommal a kislányával keltek át az általános iskola előtti zebrán, amikor egy személyautó kis híján elgázolta őket.

– Az átkelés előtt figyelmesen meggyőződtünk arról, hogy átmehetünk-e, fogtam a lányom kezét és elindultunk. Amikor a zebra felénél tartottunk, arra lettem figyelmes, hogy balról érkezik egy gépkocsi és a sofőr nem az utat figyeli, nem lassított, majd amikor ráordítottam és közben hátraugrottunk a lányommal, akkor figyelt fel hirtelen és ijedtségében félrerántotta a kormányt, majd átment a szemközti sávba – idézte fel a drámai pillanatokat a négygyermekes családapa, aki meg tudta jegyezni az autó típusát és rendszámát is.

Előbb telefonon, majd személyesen is bejelentést tett az esetről a bácsalmási rendőrőrsön. Később az önkormányzathoz és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé is jelezte, hogy vizsgálják meg ezt az útszakaszt, mert gyakoriak a hasonló esetek ezen az útszakaszon.

– Régebben rendőrök álltak reggelente és délután a zebráknál, figyelemmel kísérték a gyalogosok biztonságát, később településőrök vették át ezt a tevékenységet. Akkor ez nagy megnyugvást adott a gyalogosoknak. Egy idő után viszont a településőrök is eltűntek a kijelölt gyalogátkelőhelyektől. Az önkormányzattól azt a választ kaptam, hogy költségtakarékossági okok miatt – magyarázta lapunknak Magyar Attila, aki azt kérte az önkormányzattól és a közútkezelőtől, hogy vizsgálják meg, miként lehetne biztonságosabbá tenni a közlekedést a gyalogosok számára.

Az érintett útszakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, az elmúlt napokban a közútkezelő képviselője, a rendőrség meghívott munkatársaival, Németh Balázs polgármesterrel és a bejelentő Magyar Attilával közösen bejárást tartott az érintett szakaszon.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a rendelőintézet bejáratától egészen a Hősök tere sarkáig óránként 30 kilométer/órás sebességkorlátozás szükséges, emellett a gyalogátkelőhelyekhez sárga figyelemfelhívó táblákat helyeznek el.

Ahol szükséges, az út menti sövényeket is megnyírják a szabadabb kilátás érdekében. Az eddigi várakozni tilos táblák helyett megállni tilos táblák kerülnek ki, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől az iskolához érkező szülők ne a forgalmas úton álljanak meg, közvetlenül az iskola előtt, akadályozva és veszélyeztetve a forgalmat, hanem a közeli parkolókat válasszák. Az érintett útszakaszon záróvonalat is felfestenek, így nem szabad majd előzni sem, valamint a gyalogátkelőhelyeket is újrafestik.

Magyar Attilát és kislányát nemrég majdnem elgázolta egy figyelmetlen autós
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik