galériával

2021.06.05. 12:29

Szabadtéri kiállítás nyílt a nemzeti összetartozás napján Tasson

Újabb köztéri alkotással gyarapodott a tassi millenniumi emlékpark. A tizennégy „stációból” álló szabadtéri kiállítást, pénteken a Nemzeti Összetartozás Napján avatták fel.

Gulyás Sándor

Trianoni szabadtéri kiállítás Tass Bács-Kiksun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/06/05

Fotó: Mediaworks

Létrehozása egyéni kezdeményezés, a megvalósítás magánemberek és a Tassi Helytörténeti Egyesület érdeme. A tárlat anyaga Neszményi György és felesége Gubacsi Erzsébet munkája, amely korábban „vándorkiállítás” formában sokfelé bemutatásra került.

– Fontosnak éreztük, hogy minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tegyük a trianoni békediktátum történelmi előzményeit, magát az eseményt, valamint annak következményeit bemutató kiállítást. Az összefogásnak köszönhetően készült el az öt fából álló tartószerkezet, erre kerül fel az úgynevezett „tizennégy stáció” – mondta el hírportálunk érdeklődésére Németh Gábor polgármester.

A kiállítás az év háromszázhatvanöt napján, a világítás kiépítését követően éjszaka is megtekinthető lesz.

– Óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés, hogy ebben az Árpád-kori falucskában mi az üzenete, a célja egy a szabadtéri kiállítás létrehozásának. A legegyszerűbb válasz az, hogy erkölcsileg olyan tanításnak legyen a színhelye, ahol a felnövekvő generációk tagjai hiteles képet kaphatnak a történelmi tényekről és megtudják ítélni az igazságtalanságokat – fogalmazott Horváth Attila művésztanár.

A rendezvényt a vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete tagjainak „Az élet megmaradt” című versszínházi műsora színesítette. A versszínházi darabot Hajvert Ákos, Szakács Tamás, Kormos Irén Sárközi Noémi, Fehér-Farkas Hajnalka adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában