beruházás

2021.06.02. 06:55

Pluszforrást kaptak a bugaci látogatóközpont megépítésére

A támogatásnak köszönhetően folytatják az Aranymonostor látogatóközpontjának építése Bugacon.

Vajda Piroska

Forrás: Beküldött fotó

Több mint 137 millió forint kiegészítő forrásnak köszönhetően zökkenőmentesen folytatódhat az Aranymonostor látogatóközpontjának építése Bugacon – tájékoztatta a baon.hu-t Szabó László polgármester. Elmondta, a nagyszabású projekttel, amely a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal konzorciumban valósul meg, és az ország egyik legjelentősebb Árpád-kort bemutató turisztikai elemévé válhat, Bugac újra a hazai turizmus egyik közkedvelt állomása lehet.

A plusz pályázati forrás igénylését az építési költségek megemelkedése indokolta. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert közel egymilliárd forint támogatás mellé a beruházás megvalósításához most több mint 137 millió forint plusztámogatást kaptak. Jelenleg a látogatóközpont alapozása zajlik, az épület várhatóan július végére lesz szerkezetkész állapotban, és a tervek szerint jövő májusban nyílik meg az érdeklődők előtt.

A látogatóközpontban a falu határában tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált leleteket ismerhetik majd meg a látogatók. Bepillantást nyerhetnek a vendégek az egykori királyi pénzváltóhely életébe, megismerhetik az ott élők vallási, kereskedelmi, étkezési és gyógyá­szati szokásait. De bemutatják a helyszínen feltárt Szent Péter-ereklyetartó történetét is. A legmodernebb technikák segítségével fényt derítenek arra, hogy nem is volt olyan sötét az a középkor, mint azt eddig gondoltuk. Rámutatnak arra, hogy az Árpád-kort méltán nevezhetjük a magyarság dicsőséges időszakának – összegezte Szabó László.

A jövő év májusában szeretnék megnyitni a múzeumot
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában