baja

2021.06.23. 19:33

Ötven éve szentelték pappá Kereskedő Zoltánt

Szép, munkás élet, a hívek szeretetétől övezve. Így összegezhető Kereskedő Zoltán plébános, a bajai Szent Szív templom (Kiscsávoly) plébánosának élete és munkássága. A plébánost június 13-án templombúcsúi szentmisén köszöntötték abból az alkalomból, hogy ötven évvel ezelőtt szentelték pappá. A szertartáson jelen volt Zsigó Róbert országgyűlési képviselő is a családjával.

Rab Rita

Kereskedő Zoltán (középen) plébánost ötven évvel ezelőtt szentelték pappá

Fotó: Rab Rita

Lélekmelengető pillanatoknak lehettek részesei mindazok, akik részt vettek a templom búcsújának alkalmából és a nyugalmazott plébános tiszteletére celebrált szentmisén. A súlyos betegségéből lábadozó áldozópap megjelenésekor tiszteletük jeléül felálltak a hívek és néma csendben várták, hogy elfoglalja helyét az oltárak melletti széksorban. És akkor felharsant az énekszó, ami bizonyította, hogy szeretett plébánosukért imával és énekszóval fohászkodtak az emberek az Úrhoz.

A szentmisét az aranymisés pap kérésére Fekete Szabolcs mutatta be a templom új plébánosa és diakónusa segítségével. Fekete Szabolcs megköszönte az énekszót, ami a városban itt hallható legszebben, köszönhetően Kereskedő atyának, aki rászoktatta a híveket a közös, hangos éneklésre.

A prédikáció rendhagyó volt. Kereskedő Zoltán most először mesélt hosszú és munkás papi hivatásáról, beleértve iskoláit és papi hivatásának állomásait.

Egyebek között Akasztón, Hartán teljesített szolgálatot, mielőtt a városba került. Az 50 esztendő hetven százalékát azonban egy helyen, a kiscsávolyi templomban töltötte áldozópapként.

A hívek lelki támogatása mellett állomáshelyein igyekezett megszépíteni a templomot, a plébániát. Baján hittanosok százait tanította, nevelte. Zarándoklatokat szervezett a fiataloknak Rómába, Lourdes-ba, sőt, a Szentföldre is.

A lelki táplálék mellett törődött a templom és a templomkert, valamint a plébánia szépítésével is. Korszerűsítette a templom fűtését, megjavíttatta a tetőt, egy 6 mázsás harang beépíttetésével is gazdagította azt. Büszke volt arra, hogy a kiscsávolyi templomot a város legvirágosabb templomaként tartották számon.

– Sok mindent megvalósíthattunk, szebbé tettük a templomot a kiscsávolyi hívek adományaiból. Soha nem kértem és nem kaptam ehhez egyéb támogatást. Mindez az itteniek szerető adománya. Büszke vagyok arra, hogy a rongyos, vakolatát lehullató templomból ez a szépséges épület lett – tette hozzá a plébános.

A szentmise után az olvasókörben egy agapéra és személyes találkozóra várták a híveket.

Kereskedő Zoltán (középen) plébánost ötven évvel ezelőtt szentelték pappá
Fotó: Rab Rita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában