Bács-Kiskun

2021.06.21. 18:01

Nem költenek a kanalasgémek

Az előző esztendőkhöz hasonlóan az idei év sem lesz jó a kanalasgémek költése szempontjából.

Horváth Péter

Kevés lesz a kanalasgém-fióka

Forrás: KNP

Fotó: dr. Pigniczki Csaba

Ehhez hozzájárult a téli és kora tavaszi aszály és a szokatlanul hideg, szeles május a maga özönvízszerű esőzéseivel, ami táplálékhiányt is eredményezett. Egy Kiskunsági Nemzeti Park által jeladóval ellátott kanalasgém a napokban feladta és visszavonult afrikai telelőhelyére – áll a nemzeti park közleményében.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével 2003 óta kíséri figyelemmel a hazánkban költő kanalasgémeket és vonulási útvonalaikat. Emellett 2017 óta GPS-jeladók segítik a szakembereket a populáció sajátosságainak kutatásában. Eddig 13 példány kapott ilyen jeladót, ami megerősítette a szakembereknek azt a feltételezését, hogy a kedvezőtlen években a fajta jelentős része neki sem kezd a fészkelésnek – hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezt egy 2019-ben jeladóval ellátott öreg tojó esete is bizonyítja.

– Tavaly ugyanez a jeladós példány július 7-én kezdte meg a vonulását. Idén ez a madár április közepe és május vége között tartózkodott a Kárpát-medencében, majd május 31-én Bosznia-Hercegovinába repült, onnan pedig egy rövid megállást követően Olaszországba, Manfredoniába vonult, majd átrepült Tunéziába – számolt be dr. Pigniczki Csaba, a KNPI természetvédelmi őre, aki a kanalasgém-kutatást is koordinálja hazánkban.

Az ilyen korai indulás azért is rendhagyó, mert a kanalasgémek őszi vonulása jellemzően augusztus vége és október eleje közé esik.

Ekkor főleg Tunézia és Olaszország vizes élőhelyeire húzódnak, de kis százalékban átrepülik a Szaharát is, és a Száhel-öv vizes élőhelyein telelnek.

A közlemény a szakembert idézve beszámol arról, hogy nem ez a legkorábbi időpont, amikor a kanalasgémek a telelőhelyeik felé veszik az irányt: a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban tavaly április közepén azonosítottak egy színes gyűrűs példányt, melyet május közepén már Észak-Olaszországban fényképeztek le. Ezek az esetek a száraz, aszályos években fordultak elő, mert a kanalasgémek egy része ezekben a kedvezőtlen években nem bajlódnak a fiókák nevelésével, hanem saját túlélésükre koncentrálnak.

Kevés lesz a kanalasgém-fióka
Fotó: dr. Pigniczki Csaba / KNP

A szakember azt is elmondta, hogy idén várhatóan kevés lesz a felnövekvő fióka, mert sok közülük elpusztult a szokatlanul hűvös, viharokkal és özönvízszerű esőzésekkel teli májusi időszakban. A kanalasgémek jellegzetes formájú csőrükkel csak a 40 cm-nél sekélyebb vizekben tudnak táplálkozni, ezért állományuk megsínyli az aszályos időszakokat.

A KNPI közleményében hangsúlyozza, hogy a vízimadár-állományokat leginkább a téli és a tavaszi vizek megőrzésével lehet segíteni, melyek alkalmas életfeltételt nyújtanak a táplálékul szolgáló vízi gerinctelen élőlényeknek, a kétéltűeknek és a halaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában