galériával

2021.06.22. 06:55

Nem győzik levágni a nagyra nőtt füvet Kecskeméten

Több megkeresés, panasz érkezett szerkesztőségünkhöz, hogy igen magas a fű és a gyom Kecskemét közterületein. Az Izsáki úti véderdővel kapcsolatban is kaptunk ilyen jelzést, ám az erdészeti feladatokkal megbízott KEFAG kiemelte: itt azért vannak más szempontok is, nem lehet egy közparkhoz hasonlítani.

Hraskó István

– Olyan magasan áll a fű és a gaz az erdősávban, hogy lassan ki sem fogunk látszani, de senki nem csinál semmit, tavaly óta tologatják a vágást. Ha a mi portánk lenne ilyen elhanyagolt, már régen megbüntettek volna minket – telefonált felháborodva szerkesztőségünknek múlt héten egy hölgy az Izsáki útról. Mint a helyszínen meggyőződtünk róla, a véderdőben valóban sokszor derékig ér az aljnövényzet.

– Ez az erdőterület az önkormányzat tulajdonában áll, és az önkormányzat a terület jogszerű használója, erdőgazdálkodója. A terület használatával kapcsolatos jogok és kötelezettségek az önkormányzatot terhelik. Az erdészeti feladok ellátása érdekében keretszerződést kötött a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetével, így ezen feladatokban társaságunk az önkormányzat rendelkezésére áll, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a parkerdészet az önkormányzati erdőkben nem önkényesen tevékenykedik, hanem az önkormányzat által konkrétan – adott helyszínen, adott időszakban – megrendelt egyes munkaműveleteket hajtja végre – válaszolta megkeresésünkre a KEFAG.

A Temes téri játszótéren húsz-harminc centiméter magas a fű
Fotó: Hraskó István

Mint hangsúlyozták, az erdőterületek vonatkozásában nincsen fűnyírási kötelezettség, csak a közegészségügyi szempontból veszélyes gyomnövények, például a parlagfű megjelenése esetén kell kaszálni, attól mentesíteni az erdőterületet. Ezek a gyomnövények azonban csak a bolygatott talajokon jelennek meg, a zárt erdőkben nem jellemző az előfordulásuk.

– Az erdő aljnövényzete, mely lehet lágy- és fásszárú is, az erdő és az erdei ökoszisztéma szerves része, mely sok rovar, kisemlős élőhelye is egyben. Az érintett terület nem egy intenzíven kezelt közpark, hanem véderdő­funkciót tölt be, elsősorban a gépjárműforgalom okozta problémák, a por, a hang enyhítése céljából. Az Izsáki úti véderdőben az önkormányzati megrendelések függvényében évente egy-két alkalommal végzünk lágyszárúaljnövényzet-vágást. Idén a lakosság már tavasszal jelezte a fűnyírásra vonatkozó igényét, amit továbbítottunk az önkormányzat illetékesei részére – zárul a KEFAG Zrt. válasza. Egyúttal kérik, az önkormányzati erdőterületekkel kapcsolatos bejelentéseket közvetlenül az önkormányzat városüzemeltetési osztályának küldjék a panaszosok.

Június elején a KecskemétiVárosüzemeltetési Kft. (KVÜ) is közölte: az aranyat érő májusi esős időjárásban nem érték utol magukat a fűnyírási munkákkal, pedig többször a hétvégén is dolgoztak, ezért kérik a kecskemétiek szíves türelmét. A KVÜ összesen 1 millió 610 ezer négyzetméter füves terület fenntartásáról gondoskodik, kedvező időjárás esetén a belvárosban kéthetente, a többi területen 4-5 hetente vágják a füvet. Aktuális munkatervüket hetente közzéteszik weboldalukon: kvu.hu/munkatervek. Múlt pénteken a Temes téri játszótéren jó 20-30 centis füvet láttunk, hétfőn azonban már jöttek vágni a Városüzemeltetési Kft. munkatársai.

Megoszlanak a feladatok

A zöldfelületek rendben tartása azonban nem kizárólag a KVÜ feladata. A várost áthálózó főutak a Magyar Közút Zrt. fenntartásában vannak, így az ezen utak mentén elhelyezkedő zöldsávok is. Az ingatlanokat (intézmények, cégek, társasházak, családi házak) határoló zöldsáv teljes területének rendben és tisztán tartásáért az ingatlan tulajdonosa, illetve üzemeltetője a felelős – hívták fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában