felújítás

2021.06.16. 12:05

Közösségi összefogással óvták meg a halasi hidat

Felújították a zöld fahidat Kiskunhalason. Az új helyszínen az óvodások környezettudatosságra nevelését segíti az egyesület jelképe.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületet jelképező, hat méter hosszú, zöld fahidat nemrégiben átszállították a Kiskunhalasi Kertvárosi Óvodába korábbi helyéről, a Bibó István Gimnázium melletti közterületről. Mindez közösségi összefogással valósult meg, a szállításban és a felújításhoz szükséges anyagok beszerzésében helyi vállalkozók, a csiszolásban az óvoda karbantartója, míg a festésnél Palásti Károly tanár úr – egyesületi alelnök – vezetésével a Szilády Áron Református Gimnázium 10. a osztályának diákjai segédkeztek.

Mongyi Marianna, a Zöld-híd egyesület elnöke elmondta, már egy ideje érlelődött bennük a gondolat, hogy új helyet keressenek a hídnak, ugyanis a hét évvel ezelőtt, pályázati forrásból megépített jelkép sorozatos rongálásnak volt kitéve a közterületen.

– Egy fő tartógerenda sérült meg az egyik végén és sajnos a járófelületen, valamint kisebb-nagyobb léceket törtek le a híd oldalából. A rongálás mellett pedig az idő vasfoga is nyomot hagyott a hídon, de szerencsére mindent meg tudtunk javítani – mondta az egyesületi elnök.

Az óvodai helyszín a híd számára rongálástól védett területet jelent, ugyanakkor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy már a legkisebbeket is a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra neveljék.

– Szeretnénk a híd alá egy vizet jelképező, kék kavicságyat, valamint a partjára virágos növényeket ültetni, amely a mesekönyvek világát idézi, ezzel még szemléletesebbé válhat óvodánkban a természet szeretetére nevelés

– részletezte terveiket Mongyi Marianna.

Végezetül az egyesület elnöke egy nagyszabású tervről is beszámolt a baon.hu-nak: mesterpedagógusi vállalásának részeként – városi szintű – helyi környezetvédelmi gyűjtemény létrehozásán dolgozik. Ennek a tevékenységnek a gerincét a nevelési-oktatási intézmények, a szülők, a civil szervezetek véleményére fókuszáló kérdőívek eredményei adják. Az óvodások számára létrehozandó környezeti nevelés eredményességét vizsgáló mérőmódszer és az ehhez kapcsolódó programok, tevékenységek pedig tovább gazdagítják a gyűjteményt – mondta Mongyi Marianna.

A Szilády gimnázium diákjai is segítettek a felújításban
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában