György Áron

2021.06.08. 19:13

Jó eredményt ért el az országos versenyen a kiskőrösi fiatal

Jó eséllyel várja a sikeres felvételi eredményt a kiskőrösi György Áron, aki az évzárón kapja meg a Wattay-díjat a kiskőrösi Wattay középiskolában. A tanuló sikeres technikusi vizsgát tett a napokban. A pontjainak számát nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel és egy országos versenyeredménnyel is gyarapítja.

Barta Zsolt

György Áron a napokban tette le a vizsgáit, várja a felvételi eredményt A szerző felvétele

Fotó: Barta Zsolt

Sokan úgy gondolják, hogy egy vidéki szakképző iskolában végezni a továbbtanulás szempontjából zsákutca. Sikeres felvételit, pláne nyelvvizsgát tenni ritkaság. Erre cáfol rá a Kiskőrösön tanuló György Áron, aki a napokban végez a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégiumban CAD-CAM technikus informatikusként. A CAD-CAM informatika számítógépes tervezést és gyártást felölelő szakmai rendszer.

– A munkaadók keresik az olyan szakembereket, akik ezen a területen végeznek. Olyan nagyobb ipari gyártósoroknál használható ez a tudás, ahol be kell programozni a gépeket, amelyek tömegtermelést végeznek – mondta György Áron 13. évfolyamos diák. A fiatalember az elmúlt évek során nagyon sokat készült a felvételire.

A Neumann János Egyetem GAMF-karára adta be a jelentkezését. Maga mögött tud egy jó technikusvizsgát, illetve egy sikeres országos versenyt is. Idehaza áprilisban rendezték meg a IX. Országos SOLID EDGE és EDGECAM versenyt. Ezen 27 versenyző mérte össze a tudását. A döntőben a 16. helyen végzett a wattays diák. A versenyt, az Enterprise Group rendezte. A cég a magyarországi CAD/CAM/PLM piac meghatározó szereplője, amely fontosnak tartja a gépészeti tanulmányokat oktató, közép- és felsőoktatási intézmények tanárainak, valamint hallgatóinak folyamatos képzését. Ennek keretében rendezték meg az országos versenyt, az idén már kilencedik alkalommal. A feladatokat a résztvevők online teljesítették a pandémia miatt.

Az első fordulóban egy programmal több alkatrészt kellett elkészíteni, amely egy szerkezetté állt össze. A második fordulóban pedig egy szoftver funkcióinak a használatát kellett bemutatniuk a versenyzőknek. A versenyre történő felkészülés érdekes volt. Kecskeméti Sándor, György Áron tanára hívta fel a wattays diákok figyelmét arra, hogy érdemes elindulni a versenyen, mivel az ott szereplőhöz hasonló jellegű feladat várható majd az év végi vizsgán is. Áron több hónapot készült a versenyre a saját maga tempójában. Mint mondta, az országos 16. hely fontos presztízs számára, s nagyon jó visszajelzést kapott arról, hogy hol is tart szakmailag. Ez azért is fontos, mivel a kecskeméti egyetem mérnök informatikus szakára adta be a jelentkezését. Erre tavaly 282 ponttal vették fel a hallgatókat. Ha mérnök informatikus lesz, akkor jó ajánlatokra számíthat egy ilyen végzettségű szakember – mondta végül Áron.

György Áron a napokban tette le a vizsgáit, várja a felvételi eredményt
Fotó: Barta Zsolt

Felsőfokú nyelvvizsgával készült

Az idén több mint 20 ezer végzős fiatal diplomája ragadhat bent, mivel nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája. György Áron ezt az akadályt már maga mögött tudhatja. Az idén letette a felsőfokú angolnyelv-vizsgát, amely negyven többletpontot jelent a felvételi eljárás során. Elmondta, hogy az angolt kiskora óta „tanulta”, pontosabban ráragadt. Angol nyelvű műsorokat nézett a televízióban, sőt, ma is nézi a YouTube-on és az interneten. Áron úgy fogalmazott, hogy egy programozó számára ez a szakmai anyanyelv. A középiskolában a nyelvi tanárok segítették, illetve online játékokban vett részt, így folyamatosan kommunikált külföldiekkel. Ez rögtön visszajelzést biztosított számára, hogy jól használja-e a nyelvet. A Petőfi Általános Iskolában, majd a Wattayban, 2-4 nyelvi órán sajátította el az angol nyelv alapjait minden héten. Emellett az emelt informatikai érettségit is abszolválta, amely további 50 pontot is ad majd a felvételi pontok összeszámlálásánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában