környezetvédelem

2021.06.23. 18:59

Hatékonyan tárolhatják a hőt Bácsalmáson

Energiatakarékos és környezetbarát módszert fejlesztettek ki Bácsalmáson.

baon.hu

Az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. bácsalmási telephelyén energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat – tájékoztatott a cég ügyvezetője. A beruházás 608 millió forint uniós és mintegy 140 millió forint saját forrásból valósult meg a veszprémi Pannon Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal együttműködve.

Pirityi László János elmondta,

a módszer lényege az, hogy a mikrokapszulák hőtároló anyagot tartalmaznak, amely felmelegedéskor megolvad és így hőt von el a környezetéből, lehűléskor pedig megdermed és a felvett hőt leadja belső környezetének, így stabilizálódik az épület belső hőmérséklete.

Az olvadási hő hetven-­nyolcvanszorosa a fajhőnek, így kisebb térfogaton sokkal nagyobb hőtárolásra van mód a mikrokapszulák alkalmazása révén, mint a folyadékhő-tárolás esetében például a hagyományos fal- és padlófűtés alkalmazásakor.

A mikrokapszulás szigetelés költsége egy átlagos családi ház esetében egymillió forint alatt van – tette hozzá. A módszer iránt elsősorban a családi házak, könnyűszerkezetes épületek kivitelezői érdeklődhetnek majd. A fejlesztők hosszú távú célja a környező országok, köztük a nyugat-európai térség ellátása.

Nemzetközi piackutató cégek szerint 2018 és 2025 között Európában a mikrokapszulázott hőtároló anyagok piacán mintegy 20 százalékos növekedés várható.

A kísérleti üzem évi maximum mintegy 100 tonna mikrokapszula előállítására képes, egy 100 négyzetméteres lakóház esetében mintegy 250 kilogramm kapszulára van szükség.

Pirityi László János beszélt arról is, hogy együttműködnek egy többéves projekt előkészítésében, amely nulla energiaigénnyel működtethető készházak elterjesztését célozta meg. Ezen a készházakat előállító Bergerházak Kft.-vel, illetve a Nebraska Kft.-vel, valamint kutatóintézeti partnerekkel dolgoznak. Hasonló elven működő, de más technológiával gyártott hőtároló mikrokapszulát már használnak Németországban számos középületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában