kecskemét

2021.06.03. 15:50

ÁSZ: rendezetlen volt a vagyongazdálkodás a Neumann János Egyetemen

A Neumann János Egyetem vagyongazdálkodása a 2017-2019 közötti időszakban, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható – közölte az Állami Számvevőszék.

Hraskó István

A rendelkezés értelmében még kiscsoportos személyes konzultációt sem lehet tartani az egyetemen

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti egyetem vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, így annak védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése – írja csütörtöki közleményében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék hangsúlyozza: az alaptörvény előírja, hogy a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

– A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is – áll a közleményben.

Az ellenőrzést indokolta, hogy a Neumann János Egyetem is a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartozik.

A vagyonjuttatásról rendelkező jogszabály szerint 2020. augusztus 1-től az egyetem fenntartói jogait – amelyeket addig az állam nevében az illetékes miniszter gyakorolt – a törvény felhatalmazása által létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány vette át, és azokat az alapítvány kuratóriuma gyakorolja.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a központi költségvetési szerv a fenntartóváltás előtt – a 2017-2019 közötti időszakban, valamint 2020-ban az intézmény fenntartóváltásának napjáig – a jó gazda gondosságával, az Alaptörvény előírásainak megfelelően – biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését, illetve kimutatását.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a Neumann János Egyetem vagyongazdálkodásának szabályozása 2017-ben a számlarend hiánya miatt nem biztosította a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit, de 2018-tól ezeket kialakította.

– Az egyetemnél 2017-2019-ben a vagyon kimutatása területén feltárt hiányosságok miatt a nemzeti vagyon védelme nem volt biztosított.

A fenntartóváltás fordulónapjára 2020-ban a Neumann János Egyetem a záró beszámolót nem készítette el. Ezáltal a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása, és nem volt igazolt azok megléte. A 2017-2019 közötti időszakban a Neumann János Egyetem működésében és gazdálkodásában a teljesítményelv nem érvényesült. Az ellenőrzés megállapításai alapján levonható a következtetés, hogy a Neumann János Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése – emeli ki az ÁSZ.

A modellváltásra tekintettel az Állami Számvevőszék az ellenőrzött szervezet részére javaslatokat nem fogalmazott meg, hanem elnöki levélben hívta fel a Neumann János Egyetemet fenntartó kuratórium elnökének figyelmét az ellenőrzés megállapításainak jövőbeli hasznosítására, a működéshez rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában