galériával

2021.05.05. 17:28

Virágba borult Mélykút büszkesége

Virágba borult a kisváros lakóinak büszkesége, a templomdombon álló júdásfa.

Tapodi Kálmán

A fát a településen szolgáló ferences rendi szerzetesek hozhatták magukkal Szabadkáról, még az 1760-1770-es években. A templom északi oldalán álló mediterrán növény a város mértani középpontjában helyezkedik el. A templomdomb az iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő- és játszóhely.

A mélykúti júdásfa 5091 szavazattal múlt évben elnyerte az Év fája díjat, képviselve ezzel Magyarországot az Év európai fája versenyben, ahol nyolcadik helyezést ért el az idei évben.

A néphitből eredő legenda szerint a júdásfa virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. A Júdea fája nevet Franciaországban kapta a szétterülő, tartóágas lombkoronájú fa. Egy másik legenda szerint a Jézust eláruló Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát.

A júdásfára minden mélykúti büszke és a település legszebb fájának tartják. A mostani virágzást sokan mennek el megcsodálni, és vannak, akik a kisváros jelképeként, nagyköveteként emlegetik a több törzsből álló fát. A helybéliek szerint a vele szembeni, az első világháború mélykúti áldozatainak állított kőkereszt méltó védelmezője és emlékének őrzője ez a júdásfa. Magoncai sok kertet, utcát díszítenek és a Mélykútról elszármazottak is szívesen ültetnek belőle új otthonaiknál. Azt tartják: a júdásfa így köti össze a mélykútiakat az országban.

A 250 éves júdásfa közelébe padokat telepítenek és egy információs táblát is elhelyeznek a történetéről. A fa elszáradt, gombás ágait a napokban eltávolították. A mélykúti júdásfát és megújult környezetét vasárnap, a 9 órai szentmisét követően szentelik fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában