megállapodás

2021.05.28. 19:57

Új épületbe költözhetnek jövőre az óvodások Kalocsán

Az ifjúsági ház és az udvarán épülő új épület veszi át a Kunszt utcai és az Újvárosi óvoda helyét Kalocsán – erről állapodott meg az önkormányzat az érintettekkel. A tervek szerint 2022 elején már 150 gyermeket fogadhat a komplexum.

Gábor János

A Kunszt utcai óvodások is új intézménybe költözhetnek jövőre

Fotó: Gábor János / archív

Pont került a város óvodagondjainak végére azzal a megegyezéssel, ami az önkormányzat és az érintett felek, így az összevont intézmény, az óvodák, illetve a szülői munkaközösségek között született. A megállapodás értelmében a leromlott állapotú, helyenként romos Kunszt utcai, valamint a fűtetlenül maradt Újvárosi óvoda helyét az ifjúsági ház veszi át a szükséges átalakítások után. Az ingatlan udvarán épülő új komplexummal együtt így már 150 gyerek lakhatja be az épületegyüttest – közölte közleményében dr. Filvig Géza polgármester.

A városvezető egy néhány héttel ezelőtti bejárás során ígért megoldást a romos, használhatatlan szárnnyal is rendelkező Kunszt utcai óvoda munkatársainak, akik csalódottan vették tudomásul, hogy először nem ők, hanem a szerkezeti szempontból valamivel jobb állapotban lévő Újvárosi intézmény költözhet a jövő év elejére elkészülő óvodába.

A város – bár eredetileg valóban a Kunszt utcaiaknak szánta az új épületet – azért változtatta meg a döntését, mert az Újvárosi óvoda fűtésrendszere és villamos hálózata időközben elromlott. A mindenkinek megfelelő megoldást a főleg néptánccsoportok által használt ifjúsági ház óvodává alakításának terve hozta el.

Filvig Géza jelezte: az eddigi legjobb és legköltséghatékonyabb elképzeléssel egyet tudott érteni a teljes képviselő-testület, az összes érintett tagintézmény és szülői munkaközösség, valamint az engedélyező hatóság is.

Mindezek értelmében az új épület mellett álló ifjúsági házon további felújításokat, majd belső átalakításokat hajtanak végre, hogy az is három csoportszobás, önállóan 75 gyermek befogadására alkalmas, tágas tornateremmel rendelkező óvodává váljon. Ha minden jól megy, és mind az építkezés, mind pedig a belső átalakítás a megfelelő ütemben halad tovább, akkor 2022 elején már nem 75, hanem 150 gyermek költözhet az új komplexumba, ami egybecseng az eredeti elképzeléssel: két rossz állapotú ingatlan egyszerre történő kiváltásával. A műszaki szempontból használhatatlanná vált Új­városi óvodába járókat addig is a többi működő intézmény között osztják el.

A Kunszt utcai óvodások is új intézménybe költözhetnek jövőre
Fotó: Gábor János / archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában