galériával / videóval

2021.05.10. 13:55

Úgy tűnik, megmenekül az enyészettől az egykori kecskeméti kutatóállomás

Valami megmozdult az egy évtizede bezárt, vandálok és tolvajok által amortizált Kecskemét-Miklóstelepen lévő egykori Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ügyében. Salacz László országgyűlési képviselő úgy tudja, a Neumann János Egyetem átvenné az ingatlant, ahol hétfőn önkéntesek kezdték el rendbe tenni a parkot.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A körülbelül tíz éve bezárt, egykor szebb napokat látott kutatóállomás sorsára egy nyugdíjas okleveles építészmérnök, Szarka Miklós hívta fel a figyelmünket tavaly nyáron. Ő régebben borversenyek zsűritagjaként sokszor járt a gyönyörű környezetben lévő intézményben, és megdöbbent, mennyire lepusztult. A parkot felverte a gaz, több fa kiszáradt, a növényzet elburjánzott. Az állam tulajdonában lévő, őrzés-védelem nélkül hagyott műemléki jellegű épületek ablakai betörve, az ajtók felfeszítve: mindenhol a vandál rongálások és a módszeres fosztogatások jelei.

A házak hívatlan látogatói láthatóan a fémre utaztak, azt keresték mindenhol, ezért szaggatták ki az elektromos vezetékeket a falból.

Az ott maradt, tudományos munkához kapcsolódó tárgyak kevésbé érdekelték a tolvajokat: a könyveket, folyóiratokat, diafilmeket, kémcsöveket a polcokról a földre szórták, a bútorokat felborogatták, a nyomtatókat, írógépeket megrongálták.

Szarka úr először is lelakatolta a kaput, és feliratot helyezett ki, miszerint engedély nélkül belépni tilos, tette mindezt azért, hogy lehetőség szerint megóvja az ingatlant az illetéktelen behatolóktól, ha már ezt a tulajdonos elmulasztotta. Másrészt nemcsak szerkesztőségünket értesítette, hanem írt javaslatokat a hasznosításra a Nemzeti Földügyi Központnak, felvette a kapcsolatot a kecskeméti önkormányzattal, a Neumann János Egyetemmel és a megyei építészkamarával is. Tervezte a romeltakarítás társadalmi munkában való megszervezését, a közvilágítás helyreállítását és támogatók, lehetséges beruházó cégek, az állomást üzemeltetni, használni kész intézmények felkutatását is. Mindezt önszorgalomból, civilként, időt és energiát rááldozva, a régi szép emlékek iránti nosztalgiából és főleg a tudományos értékek, a Miklóstelepen egykor zajlott szőlészeti-borászati tevékenységi iránti tiszteletből, hogy megmentsen belőlük valamit az utókornak.

Fotó: Hraskó István

Riportunk tavaly augusztusban jelent meg, azóta nem sok fejlemény volt az ügyben. Hétfő reggelre viszont meghívót kaptunk dr. Salacz László országgyűlési képviselőtől, hogy megkezdődnek a külső takarítási munkálatok. Így is volt, több mint húsz önkéntes jelent meg a kutatóintézetnél, és kezdtek neki a fűkaszálásnak, az épületeket benőtt növények eltávolításának, a szemét összeszedésének. Ott volt a helyszínen az országgyűlési képviselő mellett dr. Palkovics András, az egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának dékánja, Juhász István, a Kocsis Pál iskola igazgatója és Szemerey Szabolcs, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. korábbi vezérigazgatója is.

A fűrészt ragadó Salacz László a baon.hu-nak elmondta: egy idő után egyre kevesebb forrás jutott a kutatóintézetre, és ma már csak egy milliárdos nagyságrendű beavatkozás, felújítás mentheti meg az enyészettől. Hangsúlyozta: ő is felmérte a helyzetet, és úgy véli, nem lehet tovább várni, napról-napra romlik az ingatlan állapota, és a további késlekedés azzal járhat, hogy visszafordíthatatlanul károsodik.

– Örömmel értesültem, hogy az egyetem előrehaladott tárgyalásokat folytat a magyar állam képviseletében eljáró agrárminisztériummal, hogy megkaphassa az épületet – mondta Salacz László, hangsúlyozva: az utóbbi időben Kecskeméten több jó példa is volt arra, hogy régi, leromlott állapotú ingatlannak találtak új funkciót, mint például az egykori uszodának (melyből kosárakadémia lett) vagy a Városi Mozinak (ahova a Kelemen László Kamaraszínház és a Leskowsky Hangszergyűjtemény költözött be).

– Bízom abban, hogy a mai munka csak az első lépés az épületek megújulása felé, és hamarosan visszanyeri a hely a régi szépségét – mondta a képviselő. Mint megtudtuk, az önkéntesek jórészt az egyetemről érkeztek.

Juhász István, a Kocsis iskola igazgatója is örömének adott hangot annak kapcsán, hogy rendeződni látszik a korábbi kutatóintézet sorsa, és azt emelte ki, hogy ez a helyszín mindig is az agrárkutatást, agrárszakképzést szolgálta, bízik benne, hogy ez a jövőben is így lesz. Hozzátette, hogy ha az ingatlan már az egyetemnél lesz, a mezőgazdasági és környezetvédelmi technikum és szakképző diákjai biztosan rendszeresen meg fognak itt fordulni az együttműködés jegyében.

– Életem utolsó éveinek egyik legszebb napja. Volt egy-két sikerélményem, de ez mindenképpen az egyik csúcs. Felemelő érzés látni ezt a lelkesedést, ahogy beindult a munka. Most már ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani, itt valami történni fog – fogalmazott Szarka Miklós, aki szerkesztőségünket „riadóztatva” hathatósan hozzájárult a kutatóintézet iránti közérdeklődés megélénkülésének.

A Neumann János Egyetemet is kerestük egyébként az ügyben, de későbbre ígértek tájékoztatást.

Fotó: Hraskó István

Szarka Miklós pénteken is járt az állomáson, akkor vele tartott Gombkötő Márk is, a lajosmizsei székhelyű építőipari cég, a GOMÉP Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, aki szakértő szemmel nézte végig az épületeket.

– Annak ellenére, hogy régóta gazdátlan, látszik, hogy egykor milyen gyönyörű lehetett a kutatóintézet és a környezete. Úgy tűnik, a rendszerváltás után valamikor fel is újították. Az épületek állaga jó, a tető nem ázik be, szerkezetileg is ép, a falak nem repedezettek, nem vizesek, a padló is jó állapotban van. Mint az elhagyatott ingatlanoknál lenni szokott, ide is betörtek, felforgatták, kiszaggatták az elektromos vezetékeket, a bútorzatot széthordták. A szemöldökpárkányokról is leszerelték a bádogborítást, így ezek tönkre fognak menni beavatkozás nélkül. A külső nyílászárók már biztos cserére szorulnak, a belső talán nem. Az épület tehát véleményem szerint menthető, persze alapos felújításra és korszerűsítésre szorulna, sok munkát kellene beletenni, de helyre lehet hozni – hangsúlyozta Gombkötő Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában