galériával / videóval

2021.05.19. 13:59

Rákóczis diákok szépítették meg a kecskeméti Érzékelések kertjét

Kecskeméten az Érzékelések kertjét – gondos gazdaként – gazolták, takarították szerda délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ötödikes diákjai.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Az intézmény szomszédságában lévő kertet a Kecskeméti Szent László Lions Club álmodta és valósította meg. Az ültetések tavaly ősszel kezdődtek meg, illatos és fűszernövények sokasága díszíti ma már a hangulatos ligetet.

Az Érzékelések kertjét a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói fogadták örökbe. Ők vállalták a kert gondozását, rendben tartását. A tél folyamán madáretetőket készítettek, tavasszal énekes madár költőhelyekkel gazdagították a teret. A járvány miatt elrendelt digitális oktatás idején pedig a tavaszi kerti munkálatokat a Szent László Lions klub tagjai, az iskola dolgozói és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete önkéntesei végezték.

Most, hogy újra kinyithatott az iskola, átadták a kertet a gyerekeknek, és innentől a nyári szünet kivételével ők lesznek a gondos gazdák. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a gyakorlatban is megtanulják a növények fajtáit, a róluk való gondoskodást, a környezet védelmét.

Az iskolában technika óra keretében járnak ki a diákok a kertbe. Szerdán a májusi esőktől megszaporodott gyomoktól tisztították meg a kertet, Dabasiné Marcsi tanárnő irányításával. Nagyon jó hangulatban telt a munka, külön engedéllyel egy helyett két tanórát töltöttek a kertben. Az eseményen részt vett a klub képviseletében Bohács József, aki Fáriné Boros Erika intézményvezetővel közösen figyelte a szorgos kezeket.

A városban egyedülálló, különleges érzékenyítő liget kialakításával a Szent László Lions Klub célja: a nemzetközi lions mozgalom fő irányvonalát követve, felhívni a város lakói, elsősorban a fiatalok figyelmét, nem látó embertársaink életének nehézségeire. A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi életét.

A kert nyitott és többcélú. Egyrészt sérült embertársak pihenésére, aktív kikapcsolódására szolgál. Másrészt a környező intézményekben nevelkedő többféle korosztályú 4-14 éves gyerekek érzékenyítésére szánja klub, hisz a másság elfogadását, a segítőkészség-, a mások iránti empátia fejlesztését ebben a korban kell elkezdeni. Harmadrészt a lakókörnyezetben élő családok aktív pihenése is cél.

Az Érzékelések kertje teljes egészében június elejére készül el, addigra kihelyezik már az országban egyedülálló a KARTS Művészeti Alapítvány által készített hangadó fémszobrokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában