iparterület-fejlesztés

2021.05.05. 14:00

Látványos szakaszhoz ért az ipari beruházás Kalocsán

A több mint 1,2 milliárdos kalocsai iparterület-fejlesztések közútról is látható része egy új kiszolgálólétesítmény építése, viszont a munkálatok java már a honvédség által anno hátrahagyott ingatlanokban zajlik. A Foktői úti volt laktanya városhatár felé eső részén öt csarnokot újítanak fel, ezek egyike lesz az úgynevezett inkubátorház, ami kezdő vállalkozásoknak nyújt majd telephely-szolgáltatást.

Gábor János

Az útról is látható munkák eredménye egy 240 fős kiszolgálólétesítmény lesz

Fotó: Gábor János

Az iparterület fejlesztésére 2017 második felében nyert pénzt az akkori önkormányzat, de később kiderült, hogy közel 200 millió forint kiegészítő támogatásra van szükség a beruházás elindításához, idézte fel kérdésünkre az önkormányzat városüzemeltetési és fejlesztési osztálya. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) először 800 millió jutott a projektre, majd ezt egészítette ki egy 118,4 milliós kormányzati forrás és 67,5 millió forint önkormányzati önrész. Az inkubátorháznál is szükség volt pluszforrásra, igaz, kisebb mértékben: az eredetileg 220 milliós büdzsét 3,9 millióval toldotta meg az állam.

A városüzemeltetési osztály arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a közútról is jól látható munkák a projekt egyetlen új építésű – tehát nem átépítéssel és felújítással újrahasznosított – ingatlanján zajlanak.

Ezt 240 fős adminisztrációs és szociális épületnek szánják, a funkciója pedig a raktár, műhely, garázs és egyéb ipari rendeltetésű csarnokok kiszolgálása lesz: irodák, öltözők kapnak helyet benne, valamint egy közösségi-oktató és ügyfélfogadó tér, egy bemutatóterem és egy dolgozói pihenő. Ha elkészül, akkor a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. veszi birtokba, magyarán ide költözik a jelenlegi, Érsekkert melletti és Kossuth Lajos utcai telephelyeiről a munkagépekkel együtt, amelyek a fentebb írt csarnokokból kettőt foglalnak majd el. A területrendezést követően 52 parkolót és 110 férőhelyes kerékpártárolót is kialakítanak.

Bár tényleg látványos szakaszhoz érkeztek a kivitelezők (25 százalékos a készültségi fok), de még szinte az egész évben az iparterület-fejlesztésen fognak dolgozni. A csarnokfelújítások határideje november 22-e, az adminisztrációs épületé pedig december 22-e. Egyedül az inkubátorházra jut kicsivel több idő: ezt 2022. január 6-ig kell készre jelenteni. A telephely-szolgáltatásokra várhatóan Kalocsa Város Önkormányzatához kell pályázatot benyújtani, 2022 tavaszától, igaz, a bérlők kiválasztására irányuló folyamat még nem öltött végleges formát. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy az inkubátorházba kizárólag induló vállalkozások költözhetnek be, legfeljebb öt évre, és maga a birtokbavétel legkorábban 2022 nyarán történhet meg. A beruházás során létrejövő további két csarnok férőhelyeit piaci alapon fogják pályáztatni.

Az útról is látható munkák eredménye egy 240 fős kiszolgálólétesítmény lesz
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában