felújítás

2021.05.04. 15:24

Külsejében is megszépül a szabadszállási Nagy Vendéglő épülete

A napokban kezdődött el a közétkeztetést biztosító közkonyha külső tatarozása, melyre több mint kilencvenmillió forint áll az önkormányzat rendelkezésére.

Gulyás Sándor

Az épület hátsó részén már a vakolás is megkezdődött

Fotó: Gulyás Sándor

– A városközpontban lévő épület belső felújítása 2016 augusztusában kezdődött el. Az egykori Nagy Vendéglő épületének átalakítása 250 millió forintba került, melyből 150 millió volt az állami támogatás. Az első ütemben a belső felújítást végezték el a szakemberek. Megújult a víz-, a villany- és a fűtésrendszer, az új funkcióknak megfelelően alakultak át a belső terek. Az ezeradagos konyha a pincében, míg a gépház a tetőtérben kapott helyet. Beszerzésre és beépítésre kerültek a konyhai berendezések, de futotta a nyílászárók cseréjére és az épület tetőszerkezetének rendbetételére is – mondta el Darabos József polgármester.

Az épület külső felújítása, környezetének rendbetétele mintegy három évig váratott magára, annak ellenére, hogy 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat a munkálatokra.

– A rendelkezésre álló keret kevésnek bizonyult, ezért kurtítani kellett a kivitelezés költségein. A külső falak hőszigetelése, mivel műemlék jellegű épületről van szó, nem volna indokolt. A munka április elején, a közbeszerzési eljárás lezárását követően megkezdődött. A régi vakolat részleges lebontását követően kezdődik meg a külső falak rekonstrukciója, új borítást kap a lépcső, és falszigetelést is végeznek a szakemberek. A tervezett tizennégy gépkocsiparkoló pedig aszfaltburkolat helyett murvakő borítást kap. A beruházás várhatóan nyár közepére befejeződik. A külsejében is megújuló épület a kor követelményeinek megfelelő környezetet biztosít – részletezte a polgármester.

Az épület hátsó részén már a vakolás is megkezdődött
Fotó: Gulyás Sándor

Helyi védettség alatt áll az épület

Az egykori Kiskunság Szállodának is helyet adó épület már az 1800-as években is állt, vendégfogadóként üzemelt. Az épület helyi védettség alatt áll, külső megjelenésében eklektikus stílusjegyek dominálnak. Több évtizedig az ÁFÉSZ üzletei működtek benne, majd 2017 nyara óta a közétkeztetésnek és egy 300 fős rendezvényteremnek ad helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában