galériával és videóval

2021.05.13. 13:55

Egészségesek és kitűnően érzik magukat a kecskeméti tigriskölykök

Jól vannak a kecskeméti Vadaskert kistigrisei. Csütörtökön ismét megmérték őket, mindhármuk súlya meghaladta már az öt kilót.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. március 31-én három szibériai kistigris látott napvilágot a Kecskeméti Vadaskertben. Mint megtudtuk, a 11 éves tigrisszülők, Dorka és Szibir három éves koruk óta laknak az állatkertben.

Eddig nem született utódjuk, ezért különleges és örömteli esemény, hogy most végre szülőkké váltak.

Az intézmény történetében is először születtek szibériai kistigrisek.

A két hím és egy nőstény ivarú kölyök jelenleg az anya féltő gondoskodását élvezi, a látogatók egyelőre nem láthatják őket. Az anyaállat a kicsikkel külön van elzárva az apaállattól, de Szibir és Dorka egy hete már néhány órát együtt töltenek. A teljes család összeszoktatása azonban hosszabb folyamatot és fokozott körültekintést igényel majd.

Jelenleg a változatos ásványi anyag-, nyomelem- és vitaminkiegészítéssel előkészített eledelek mellett a legfontosabb az anyatigris nyugalmának biztosítása.

A stresszhatások miatt, az egyedi érzékenységek okán a vadállatok utódgondozása igen kockázatos.

A szibériai tigris

A legnagyobb méretű tigrisalfaj, vagyis nagymacska. Egy kifejlett példány testhossza farokkal együtt körülbelül 2,7 és 3,3 méter közé esik a hím -, míg 2,35 és 2,75 méterre a nőstény esetében.

A szibériai tigris az 1200-as évek elején gyakori állat volt Kína északkeleti részén, Koreában, Mongólia északkeleti részén és Délkelet-Szibériában, jelenleg azonban csak igen kicsi populációja él vadon Szibéria távol-keleti területein, ahonnan egyébként a feltételezések szerint az összes tigris származik. Bár ebből a fajból soha nem élt túl sok a Földön, hiszen ezek a hatalmas ragadozók nagy vadászterületet igényelnek, számuk mégis mostanra csökkent le tragikusan. Bár vadászatuk szigorúan tilos, a vadőrök semmit nem tudnak tenni a nyereségre hajtó orvvadászok ellen. A tigrisek ezen alfaja tulajdonképpen a kihalás szélére került, azonban számos szervezet igyekszik aktívan folytatni tigrisvédelmi tevékenységét, fellépni az orvvadászok ellen, illetve megóvni az állatok élőhelyét, védett területeket és nemzeti parkokat létrehozni.

A világon a tigrisfaj kilenc alfaja közül három alfaj már sajnos teljesen kipusztult, és a ma élő hat alfaj közül Kecskeméten a legnagyobb testű szibériai tigris alfaj egyedei láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában