verseny

2021.04.24. 07:00

Űrkutatásban jeleskedtek a félegyházi PG diákjai

Az Irány az űr! elnevezésű űrkutatási csapatversenyen bronzérmet szereztek a félegyházi diákok.

Vajda Piroska

Balról jobbra: Budai Bendegúz, Kürti Gergely és Szegedi Gergő

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: cseriniki4

Harmadik helyezést ért el az Irány az űr! elnevezésű űrkutatási csapatversenyen a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium SpaceCowboys nevű csapata.

A háromfordulós versenyt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság hirdette meg a magyarországi és a határon túli magyar középiskolásoknak. A döntőbe jutott csapatok április 10-én személyesen mérték össze az univerzummal kapcsolatos tudásukat. A járványhelyzet miatt a döntőt is a kibertérben rendezték meg, élő közvetítéssel – tudtuk meg Rokolya Csabától, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Középiskola igazgatójától. Elmondta, nagyon büszkék a tizenegyedik osztályos Kürti Gergely, Szegedi Gergő és Budai Bendegúz alkotta csapatra és felkészítőjükre, Szijártó Sándorra, aki fizikát és informatikát tanít az iskolában, mellette pedig a csillagászati szakkört vezeti.

Rokolya Csaba hangsúlyozta, iskolájuk informatikai és gépészeti képzéseihez jól illeszkedik egy ilyen verseny, hiszen diákjaik végzettségük alapján akár egy műhold elkészítésére, beprogramozására is képesek. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a dobogós csapatok értékes nyereményekkel térhettek haza, így a PG-s diákok 500 ezer forintos laborfejlesztéssel gazdagítják iskolájukat. Ugyanakkor minden díjazott térítésmentesen vehet részt a Magyar Asztronautikai Társaság idei nyári űrtáborában.

A díjat – egyelőre csak virtuálisan – dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos adta át a diákoknak.

Balról jobbra: Budai Bendegúz, Kürti Gergely és Szegedi Gergő
Fotó: Beküldött fotó

Szakszerű ismeretterjesztés

A versenyt szervező Magyar Asztronautikai Társaság alapvető célja az űrkutatás és űrtevékenység valamennyi területéhez kapcsolódó szakszerű tudományos ismeretterjesztés. Ennek érdekében szervezi táborait, pályázatait, konferenciáit, előadásokat és más rendezvényeket tart. Ismeretterjesztő egyesület lévén ügyel arra, hogy feladatait tudományos megalapozottsággal lássa el. A társaság örömmel fogadja és lehetőségeihez mérten támogatja a tagok ismeretterjesztéssel kapcsolatos önálló kezdeményezéseit, egyúttal azon fáradozik, hogy saját tagságát évről évre bővítse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában