szabadszállás

2021.04.22. 12:15

Sokan teljesítették a Strázsa-túra távjait

A vírushelyzet miatt sajátos körülmények között rendezte meg a VIII. Strázsa Honvéd Emlék-Teljesítménytúrát a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete. A szigorú rendszabályokra tekintettel a sátrakban berendezett munkahelyeken a kontaktok lehetőségének minimálisra csökkentésével, védőeszközök, kézfertőtlenítők használatával, a távolságtartás folyamatos biztosításával törekedtek a szervezők az esetleges fertőzések megelőzésére.

Gulyás Sándor

A különböző távokat 459-en teljesítették

Fotó: Gulyás Sándor

A túra során nem voltak élőerős ellenőrző pontok és ellátást sem biztosítottak a szervezők. Hogy mennyire „ki voltak éhezve” az emberek a „szabadságra”, a szabadban történő mozgásra, a túrázásra, azt jól mutatja, hogy erre a puritán körülmények között rendezett túrára is több mint 560 ember regisztrált, igaz, végül „csak” 459-en teljesítették a választott 15, 25 vagy 35 kilométeres távot.

A túrázók az ország 108 településéről érkeztek Záhonytól Pécsig és Battonyától Győrig, a legtöbben Budapestet és Szabadszállást képviselték, közel 100-100 fővel. Sok diák, valamint hivatásos és tartalékos katona is próbára tette képességeit a Felső-­Kiskunság Alföldhöz képest meglepő homokdombjain. A leggyorsabbak futva teljesítették a távot. 15 kilométeren a kecskeméti Kothencz Sándor 2 óra 5 perc alatt, 25 kilométeren a győri Csiti Bence és a szigetmonostori Lükő Gabriella 3 óra 54 perc alatt, 35 kilométeren a budapesti Frankó Gábor 3 óra 35 perc alatt ért célba.

A rendezvény legfiatalabb túrázói a kétéves fülöpszállási Beke Fruzsina és a szabadszállási Vass Ákos, míg a legidősebb a 77 éves miskolci Jenet Barnabás voltak

– tájékoztatta hírportálunkat Buza Vince, a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesületének vezetője.

A szervezők a túrával emléket kívántak állítani a szabadszállási katonai helyőrség 70 évvel ezelőtti, 1951-es alapításának. A tervezett fotókiállítás nem jöhetett létre és a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény, de a tájház sem volt látogatható, viszont a túrázók egy rövid összefoglalót találtak a kézhez kapott itiner hátoldalán a helyőrség történetéről.

– Ebben az évben indult útjára a megye természeti értékeit, nevezetességeit, hagyományait bemutatni szándékozó Kiskunsági Barangoló Túra­kupa-sorozat, melynek ez a túra volt a nyitórendezvénye. Sokan érdeklődtek a túra­kupa iránt, közel ötvenen regisztráltak és teljesítették a választott távot. A sorozat egy hét múlva – április 24–25-én – a Halas Hatalmas túrával folytatódik, majd decemberben, szintén Szabadszálláson a Téli Strázsa Túrával fejeződik be. A körülmények ellenére jó hangulatú túra eredményes lebonyolításáért köszönet illeti azt a maroknyi csapatot, amely a rendezői feladatokat látta el, de óriási elismerés és köszönet jár valamennyi túrázónak a fegyelmezett és szabálykövető magatartásért, valamint azért a jelentős anyagi támogatásáért, mellyel hozzájárultak a térítésmentes rendezvény költségeihez – tette hozzá Buza Vince.

A következő túra június 5-én (5-10-15 kilométer), majd az Őszi Strázsa Teljesítménytúra szeptember 25-én lesz, mindkettőn lehetőség nyílik regisztrálni az „Ötpróbával Párizsba”-sorozatra, hiszen ezeken a túrákon már Párizsba gyűjthetik a résztvevők az ötpróbapontokat.

A különböző távokat 459-en teljesítették
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában