online napközi

2021.04.14. 07:00

Mentorprogrammal támogatják a diákokat Kalocsán

A digitális munkarendben sem maradnak le a Nebuló EGYMI hátrányos helyzetű tanulói: a megsegítésükre online napközit indítottak, a mindennapi tanulmányok során pedig mentorok vesznek részt a képzésükben.

Gábor János

A Nebuló diákjait a normál tanítás idején is mentorok segítették

Forrás: Munkatársunktól

A folyamatos kapcsolattartást internetes csatornákon vagy telefonon valósítják meg: egyrészt a napi feladatokat magyarázzák el a diákoknak, másrészt a gyógypedagógiai foglalkozásokat is így valósítják meg.

– A kalocsai Nebuló EGYMI tanulói gyógypedagógiai tanterv alapján tanulnak, és a hétköznapokban, illetve a normál tanítás során is nagyon sok segítséget kapnak. A tavaly bevezetett tantermen kívüli oktatás idején láttuk, hogy a többletsegítségre még nagyobb szükség van akkor, amikor otthonról, online kapcsolattartással vagy papíralapú anyagok segítségével vesznek részt a tanórákon. Ekkor dolgoztuk ki a mentori programunkat – magyarázta Csupor Zsolt Jánosné, az iskola igazgatója.

– A szolgáltatás lényege az volt, hogy minden pedagógushoz tartozott két-három diák, akiknek a feladatok áttekintésében segítettek, vagy telefonon, vagy Skype-on, esetleg más rendelkezésre álló eszközön – sorolta.

Az intézményvezető leszögezte: a mentorprogram alapvetően azt szolgálja, hogy a tanulók ne maradjanak le a tananyaggal, és lehetőleg ne essenek kétségbe attól, ha nehezebb feladatokat kell otthon, önállóan megoldaniuk.

A gyakorlat annyira bevált, hogy a normál iskolai munkamenet mellett is fenntartották (főleg a tartósan beteg diákok esetében), így a jól bevált rendszerrel kezdhették újra a távok­tatást az idei lezárások idején. Lévén nagyon hasznosnak bizonyult, kibővítették a rendszert: a tanítók mellett a gyógypedagógiai asszisztensek is mentorokká váltak, és mindennap 30–60 perces online foglalkozásokat tartanak a fiataloknak. Hasonló rendszerben működik a napközi: ezeknek a – gyakran játékos-beszélgetős – tanóráknak a közvetítéséhez délután egy és három óra között lehet csatlakozni.

A Nebuló diákjait a normál tanítás idején is mentorok segítették

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában