kecskemét

2021.04.03. 15:30

Két Cápát győzött meg Jankó, hogy érdemes vele társulni

Nem mindennapi sikert ért el egy 23 éves kecskeméti fiatalember: Kállai Jankó kézszoborkészítő vállalkozásába két befektető, Balogh Péter és Lakatos István is beszállt – összesen 10 millió forinttal – az RTL Klub Cápák között című üzleti show-műsorában.

Hraskó István

Kállai Jankó

Fotó: Bús Csaba

Vagány és laza fia­talember állhatott nemrég az öt befektető elé az RTL Klub Cápák között című üzleti show-műsorában. A 23 éves Kállai Jankót mind az öt Cápa szimpatikusnak találta, édesapjával közösen létrehozott terméke, a ForeverHands kézszoborkészítő szett pedig elnyerte a nemzetközileg is ismert és elismert üzletemberek tetszését. Végül Balogh Péter, az NNG navigációsszoftver-gyártó cég alapítója, angyalbefektető, valamint Lakatos István, a 25 vállalkozást magában foglaló Bravogroup Holding ügyvezetője is betársult Jankó mellé, és megadták neki a kért 10 millió forintot.

De ki is Jankó, és hogyan jutott el a show-műsorba, honnan tett szert a hihetetlen magabiztosságra és mik a tervei egy ilyen siker után?

Kállai Jankó
Fotó: Bús Csaba

A fiatal vállalkozóval a Hosszú utcai Művészellátóban találkozunk. A városszerte ismert szakboltot édesapja, Zoltán indította el idestova 29 esztendeje. Mint felidézi, szerette volna, ha Jankó is részt vesz az üzlet életében, de erőltetni soha nem akarta. A családi „munkakapcsolatnak” végül tavaly érkezett el az ideje, és ez összekapcsolódik a tévében nagy sikerrel bemutatott termékkel.

A Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán idén végzős Jankónak egy éve Portugáliából kellett hazajönnie a járvány miatt, Erasmus-ösztöndíját megszakítva. Nem akart tétlenül ülni, folyamatosan gondolkodott, mit lehetne kihozni a kényszerű bezártságból. Egy nap tekintete egy már sokat látott tárgyra, családi emlékre tévedt: saját gipszbe öntött kézlenyomatára, melyet pár éves korában készített el édesapja. És már jött is az ötlet… Először csak a lenyomathoz szükséges alginátport és a gipszet csomagolták egybe, majd Jankó kitalálta a ForeverHands márkát, a hozzá tartozó üzenetekkel, termékekkel és webshoppal. A kézszobor-készítő szettből ma már kapható családi kiszerelés, pároknak, friss házasoknak szóló, de olyan is, amellyel egy baba parányi pracliját lehet megörökíteni.

– Tavaly szeptemberben indultunk el, az első nagyobb rendelési hullám a Black Friday-jal érkezett. Emlékszem, előtte napon jutott eszembe, hogy jó lenne egy kampány, hajnalig fennmaradtam, hogy elkészítsem a promóvideókat, és mikor 10 körül felkeltem, már több mint harminc rendelés befutott. Karácsonyig kitartott a lendület, napi 60-70 vásárlóval, rengeteg munkánk volt, sokat éjszakáztunk. De a Valentin-nap és a műsor után is volt egy-egy nagy rendelés-hullámunk. Ma már közel 4 ezer eladott szettnél járunk, Ausztriában és Németországban is jelen vagyunk – mesél Jankó a kezdő, de már igen markáns lépésekről.

Balogh Péter, az NNG navigációsszoftver-gyártó cég alapítója is betársult Jankó mellé
Fotó: Beküldött fotó / RTL Klub

A többes számról a show-műsorban is szó esett, mikor az egyik Cápa, Moldován András ráérzett: Jankónál ez a tisztelet jele édesapja irányába. A fiatalember ezúttal sem kizárólag saját találmányaként beszél a ForeverHands-ről. Ő a marketingért, a reklámért, a webshopért, a netes megjelenésekért felel. Édesapja tökéletesítette ki a formázókészlet receptúráját, gondolta ki, hogy egy szettbe mit csomagoljanak, illetve Zoltán tartja kézben a pénzügyeket is. Mindketten azt mondják, így kerek a történet, jól kiegészítik egymást.

– Mindig fanatikus nézője voltam a műsornak, és úgy éreztem, az ötletünk tetszene a Cápáknak. Így hát jelentkeztünk! Három castingon kellett túljutni, a másodikon már vagy tíz pénzügyi szakértő, producer, szerkesztő előtt szerepeltünk. Itt már éreztem, hogy élesedik a dolog. Mikor kiderült, hogy bemehetünk az adásba, egy hónapon keresztül – kis túlzással – minden barátomat, ismerősömet megkértem, hadd mondjam el nekik a speechet gyakorlásként, mert így jobban rögzül – folytatta Jankó, hozzátéve: a számokra, az üzlet pénzügyi hátterének bemutatására különösen nagy hangsúlyt helyezett, mert tudta, hogy ezen állhat vagy bukhat a sikerük.

Aztán eljött a várva várt pillanat, a kecskeméti srác ott állt a stúdió ajtó előtt, várva, hogy a két szárny széthúzódjon, és beléphessen. Addig a pillanatig óriási izgalom volt benne, utána viszont már inkább a motiváló érzés dolgozott benne, hogy a befolyásos üzletemberek előtt prezentálhat.

Mondhatni, hogy minden tökéletesen ment: Jankó érdekesen, lényegre törően és – ami szintén nem elhanyagolható – jókedvűen, magabiztosan mutatta be a vállalkozást, miközben édesapja is feltűnt kis időre, hogy Balogh Péter kezéről lenyomatot készítsen.

Jankó édesapja is feltűnt kis időre, hogy Balogh Péter kezéről lenyomatot készítsen
Fotó: RTL Klub / Beküldött fotó

– Fantasztikus, három hónappal az indulás után már a bevétel egyharmadát külföldről hozod be, le a kalappal! – szólt elismerően az angyalbefektető, de a többiek is mind pozitívan nyilatkoztak a ForeverHands-ről és dicsérték az ötletgazdát.

Jankó 10 millió forintért ment a Cápákhoz, amelyért 10 százalékos tulajdonrészt adott volna. Balogh Péter megígérte ezt az összeget és a mentorálást, viszont 20 százalékot kért, és hogy a következő két évben Jankó ne kezdjen bele új üzletbe. Itt kezdődött az igazán izgalmas alkudozás. Lakatos István Cápa-társához hasonló feltételeket dobott fel, mire Jankó engedett kicsit: már csak 15 százalékot kért. Balogh Péter megfelezte a 15 és 20 közötti különbséget, azaz 17,5 százalék tulajdonrész a 10 millió forintért. Lakatos István viszont kijelentette: ő az emberbe fektet be, és megelégszik a 15 százalékkal. Olybá tűnt tehát, hogy a két Cápa mintha versengene egymással, de Jankó ekkor váratlanul újabb opcióval állt elő: mivel szeretne mindkettőjükkel együtt dolgozni, mit szólnának 8,75 százalékos tulajdonrészhez 5-5 millió forintért?

– Nem bánom, csináljuk együtt! – jelentette ki Balogh Péter kis gondolkodás után, és ezzel nyilvánvalóvá vált, teljesült Jankó nagy terve. Ráadásul a műsor hazai történetében eddig szokatlan módon a különdíjakat is ő kapta egyedül.

Lakatos István, a 25 vállalkozást magában foglaló Bravogroup Holding ügyvezetője is betársult a fiatal vállalkozóhoz
Fotó: RTL Klub / Beküldött fotó

– Ez a legjobb forgatókönyv, hogy hárman megyünk tovább ezen az úton! – vélekedik a fiatalember, aki nem bánja, hogy végül jóval több tulajdonrészt engedett át, mint amit előzetesen kigondolt, mert cserébe két olyan profi mentorral-üzlettárssal dolgozhat, akik rengeteg tanáccsal tudnak neki segíteni. A műsor óta már többször beszélt a Cápákkal, akik rendkívül készségesek és lelkesek voltak. Jankó nem győz csodálkozni, hogy mennyi figyelmet és időt fordítanak immár közös vállalkozásukra, érdeklődőek és nyitottak irányában.

A 10 millió forintot a cég gyorsabb növekedésére, alapanyag-beszerzésre, a raktárkapacitások bővítésére tervezik használni.

– Emellett még az is célunk, hogy újabb országokban megjelenjünk – tekint Jankó a talán nem is oly távoli jövőbe. Természetesen az egyetemet is befejezi, ennek fontosságára Lakatos István is felhívta figyelmét, utána viszont már teljes gőzzel az üzletnek szenteli magát.

Jankó édesapja a műsor során igyekezett a háttérben maradni, a szerkesztőszobából követte az eseményeket
Fotó: Bús Csaba

Az édesapa büszke volt a fiára

Jankó édesapja elmondta: egy csoda volt a műsor felvétele, megható és örömteli egyszerre. – Bevallom, sokszor ott volt a gombóc a torkomban. Igyekeztem a háttérben maradni, a szerkesztőszobából követtem az eseményeket, aztán amikor láttam a fiamat a Cápákkal beszélgetni, nagy büszkeség töltött el. Jankó szomorúan mondta a műsor után, hogy „de kár, hogy vége”, erre én azt válaszoltam: de hát csak most kezdődik igazán! – jelentette ki mosolyogva Kállai Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában