beruházás

2021.04.10. 15:34

Jó ütemben halad a csomópont építése Baján

A munka tavaly júliusban kezdődött és várhatóan idén szeptemberre már elkészül az új korszerű, zöldebb Jelky tér, biztonságos körpályás csomóponttal. A beruházást a korábbi és a jelenlegi városvezetés is támogatta, a kormány 1,4 milliárd forintot fordít a programra.

Márton Anna

A beruházás tavaly júliusban kezdődött és várhatóan idén szeptemberre elkészül

Fotó: Márton Anna

Mint arról korábban beszámoltunk, állami beruházásból a Jelky téren, az 51-es és 55-ös számú főutak csatlakozásánál körpályás csomópont épül. A bajaiak évtizedek óta várják a tér visszaalakítását, melyet a szocialista rendszerben csúfítottak el, kivágták a fákat és oda helyezték a központi buszmegállót. A lakók az eredeti arculat visszaállítását és a zöldfelületek növelését kérték. A munka tavaly júliusban kezdődött és várhatóan idén szeptemberre már elkészül az új korszerű, zöldebb Jelky tér, biztonságos körpályás csomóponttal. A beruházást a korábbi és a jelenlegi városvezetés is támogatta, a kormány 1,4 milliárd forintot fordít a programra.

A felújítás során vannak elterelések, korlátozások, de a kivitelező tartja magát az ígéretéhez és teljes útzárat nem rendelt el, folyamatosan át lehet haladni a Jelky téren, az óriás beruházás mellett is.

– A Jelky téren az 51. és 55. sz. főutak csatlakozásánál egyedi körpályás csomópont épül. Megvalósul a Munkácsy Mihály, Türr István és Tóth Kálmán utcák korrekciója. A csomópont területén kilenc darab gyalogos-átkelőhely és a hozzá tartozó új járdakapcsolatok létesülnek. A Tóth Kálmán utcában kilenc darab párhuzamos és tizenöt darab 45 fokos parkoló épül a korábbi autóbusz-állomás helyén – tájékoztatta a baon.hu-t a kivitelező a szakasz műszaki tartalmát illetően. A tér belső területén díszmedencét és a tér Tóth Kálmán utca felőli részén játszóteret alakítanak ki. Továbbá az eredeti projekt műszaki tartalmát kiegészítve az 55-ös számú főúton az Eötvös József Főiskola előtt a meglévő kerékpáros átvezetés mellett gyalogos-átkelőhely, valamint

az 51-es számú főúttal párhuzamos kerékpárút kiépítése a Baja, Kölcsey utcai csomópontban a meglévő jelzőlámpánál történő átvezetéssel fog megtörténni.

Jó ütemben halad a Jelky téri fejlesztés
Fotó: Márton Anna

A beruházás során az elmúlt időszakban megtörtént az 51-es úton a Kölcsey Ferenc utca és a Rövid utca közötti szakaszon Hercegszántó felé vezető oldalon, az 55-ös számú főúton, továbbá a becsatlakozó utak közül a Munkácsy Mihály utcán történt kivitelezés – védőréteg-építés, burkolatalap-építés.

Ezzel együtt a következő munkálatok folytak: járdaépítés, térkövezés; ideiglenes közvilágítás építése; védőcsövek elhelyezése, hírközlő aknák szintre emelése; elektromos kábelek fektetése; vákuum kutas víztelenítés, valamint vízgépészeti akna elhelyezése. A kivitelező tervei szerint a következő időszakban a szakasz északi oldalán járdabontást és építést végeznek. Valamint térköveznek is. Ezzel együtt az 51-es számú főúton a Kölcsey Ferenc utca és a Rövid utca közötti szakaszon Hercegszántó felé vezető oldalon, az 55-ös számú főúton a Kassa és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszon, továbbá a becsatlakozó utak közül a Munkácsy Mihály utcán tovább folytatódik a burkolatalap-építés, a szegélyek építése, a vákuum kutak elbontása, a díszmedence földmunkája, valamint a növénytelepítés és faültetés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiegészítésként elrendelt feladatok, így a Kölcsey utcai kerékpáros átvezetés, Szegedi úti gyalogos átkelő építés tervei építési engedélyt kaptak, a kivitelezésük megkezdődött.

A beruházás tavaly júliusban kezdődött és várhatóan idén szeptemberre elkészül
Fotó: Márton Anna

A tér funkciója megváltozik

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a kivitelező biztosítja a beruházás során, hogy a főútvonalakon a közlekedés a kivitelezés végéig kétszer egy sávon történjen. A lakóingatlanok, üzlethelyiségek megközelíthetőségét is garantálják. Bár a parkolási lehetőségek csökkennek, parkolásra a környező utcákban lesz lehetőség. A beruházás előnye, a szakemberek szerint, hogy az átmenő forgalmat előnyben részesítő csomópont átalakítása történik meg, ugyanakkor a települési igényekre is figyelnek. A tér funkciója megváltozik. Az átmenő forgalom visszaszorításával remélik, hogy a város igényeit előtérbe helyező, a belső forgalmi igényeket jobban kiszolgáló csomópont létesül különös figyelemmel a személy- és kerékpáros forgalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában