online oktatás

2021.04.09. 07:00

Folyamatos kapcsolatban vannak a tanárok a fülöpjakabi diákokkal

Csankovszki Tibor, a fülöpjakabi általános iskola tagintézmény-vezetője az április 19-re várható iskolanyitás bejelentésének apropóján mesélt hírportálunknak arról, hogy kis létszámú iskolaként hogyan élték meg az online oktatásra való átállást.

Morva Daniella

A fülöpjakabi általános iskola diákjai és oktatói is hiányolják már a személyes jelenlétet

Forrás: Beküldött fotó

 

Csankovszki Tibor
Fotó: Beküldött fotó

– Az alsó tagozatos tanulók nem feltétlenül rendelkeznek az online oktatáshoz szükséges informatikai ismeretekkel és nem biztos, hogy önállóan tudják kezelni a digitális eszközöket. Ebből következik, hogy gyakran a szülő jelenléte is szükséges egy-egy online óra megtartásához – mesélt a nehézségekről Csankovszki Tibor. Az átállásban korábban informatikusok segítették a diákokat és az oktatókat, a tanulókkal pedig azóta is folyamatos, szinte egész nap, folyamatos kapcsolatban állnak a tanárok, hogy felmerülő kérdéseikre azonnal választ tudjanak adni.

– A diákok gyakran keresik fel oktatóikat egy-egy feladat vagy tanulnivaló kapcsán, erre a jelenléti oktatás során nem volt ennyiszer példa. Ennek hagyományát talán meg tudjuk teremteni a távoktatással, és velünk maradhat ez a pozitív hozadék, ami kizárólag a kis létszámú csoportoknál megvalósítható. Mi szerencsére rendelkezünk ezzel a hatalmas előnnyel – fejtette ki a tagintézmény-vezető.

Csankovszki Tibor szerint a tudás így is lehet maradandó, hiszen a távoktatás miatt bekövetkező változás inkább a mennyiséget érinti.

A fülöpjakabi általános iskola diákjai és oktatói is hiányolják már a személyes jelenlétet
Fotó: Beküldött fotó

– Kevesebb a megtartott óraszám, ezért szükség lesz a tananyag elmélyítésére, illetve a hiányosságok feltárására és pótlására a tanterembe való visszatérés után – ismertette álláspontját az iskola vezetője, majd hozzátette: mivel digitálisan tanulni nehezebb, egy kicsit muszáj engedékenyebbnek lenniük a diákokkal. Mint megtudtuk, a távoktatás óta a tanárok inkább a szóbeliséget preferálják, hiszen úgy gondolják, a tanulók aktuális tudásáról reálisabb képet nyújt egy szóbeli számadás, de motivációs szándékkal szorgalmi feladatokat is kapnak a diákok.

– Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a gyerekek ne csak a számítógépek előtt üljenek, ezért rendszeresen kapnak oktatóiktól testnevelési, illetve készségtárgyi feladatokat, amelyek elszakítják őket a digitális eszközök elől – tette hozzá Csankovszki Tibor.

A távoktatás hatékonyságban egyértelműen nem tudja felvenni a versenyt a jelenléti oktatással, Csankovszki Tibor szerint azonban lehetnek a későbbiekben pozitív hozadékai. Véleménye szerint az online oktatással – még ha csupán kényszerből is – nagyobb önállóságra tehetnek szert a gyerekek.

Mint megtudtuk, az iskola márciustól pszichológus szakembert is foglalkoztat, a visszatérést követően pedig a szakkörök és sportolási lehetőségek is fennmaradnak.

Hosszú ideje az iskolán kívüli közös programokra sincs lehetőségük a diákoknak
Fotó: Beküldött fotó

Anyanyelvi szintű angoloktatás

Szeptember óta három anyanyelvi angoltanár jár hozzánk Budapestről, akik az előrehaladást és a tapasztalatokat egymással egyeztetve tanítanak az osztályokban. A hangsúly mindhármuknál a kommunikációra helyeződik, magyar szó nem hangozhat el az órákon, a kisebbeknél pedig különösen fontos a játékosság. Az írás szerepe egyelőre csekély, hiszen jelenleg minden osztályunk kezdő, az elmúlt tanévben ugyanis mindenki németet tanult – fejtette ki Csankovszki Tibor, majd hozzátette: diákjaik első osztálytól kezdve tanulnak nyelvet, ami azért fontos, mert hatéves korukban a legfogékonyabbak a gyerekek. Az iskola célja, hogy a tőlük elballagó diákok készségszinten kommunikáljanak.

Az órák jelenleg digitális keretek között zajlanak, ám mindenki várja a tanterembe való visszatérést, hiszen minden erőfeszítés ellenére érzik, a jelenléti oktatás jóval hatékonyabb.

Csankovszki Tibor végezetül elmondta: jövőre választhatóan már heti öt órában, haladó és kezdő csoportokra bontva tanulhatják a diákok az angolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában