bács-kiskun

2021.04.01. 07:00

Biztonságossá tették a fehér gólyák fészkeit

Huszonkét helyszínen tette biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft.

Horváth Péter

Forrás: knp.hu

Fotó: Molnár László

Több mint húsz gólyafészket tettek biztonságossá a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. szakemberei az utóbbi időben. Erre azért volt szükség, mert a fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fió­kák halálát áramütés, ami az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (más néven gólyakosarak) segítségével megszüntethető ez a veszély, így az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik meg a fészküket.

Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt, ezért a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időnként a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell – mutat rá a nemzeti park a köz­leményben.

A gólyakosár robusztus építmény, ami a fészekalapból és az azt tartó állványból áll, ára több tízezer forint. A gólyakosarak üresen kihelyezve új, biztonságos fészkelőhelyet kínálnak a gólyáknak, illetve a vezetékekre épült fészkeket erre ráemelve megszüntethető a fészekhez köthető áramütéses esetek száma.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. darus emelőkocsival, a felszerelést végző szakembereivel és a gólyakosarak egy részének biztosításával járul hozzá a gólyák biztonságos fészkelőhelyeinek kialakításához.

– Idén 22 helyszínen kértük az áramszolgáltató beavatkozását és 15 helyen volt szükség új fészekmagasítóra, melyeket az Agrárminisztérium támogatásából vásárolta az igazgatóság

– nyilatkozta Bakró-Nagy Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának vezetője.

A beavatkozásokat Állampuszta, Akasztó, Bácsalmás Bácsborsód, Balástya, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Fülöpszállás, Gara, Harkakötöny, Harta-Nagykékes, Kisszállás, Mélykút, Nemesnádudvar, Ópusztaszer, Solt, Tázlár és Üllés területén végezték a szakemberek.

Emelőkocsival szerelték fel a gólyakosarakat
Fotó: Illusztráció: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában