segítségnyújtás

2021.04.06. 20:00

A jótékony célon túl a kupakok szelektív gyűjtése is megvalósul Tompán

Napjainkra hazánkban a műanyag kupakok a segítségnyújtás szimbólumai lettek. A kupakgyűjtők országszerte, köztünk megyénkben is szolgálták már beteg, rászoruló emberek megsegítését. Hasonló cél motivált egy tompai lakost is, akinek ötlete nyomán a Váro­sunkért Alapítvány támogatásával már a településen is bárki élhet a jótékonykodás ezen formájával.

Mester-Horváth Nikolett

Hornyákné Sivók Ildikó, a Városunkért Alapítvány elnöke és a tompai Paska Ágnes dobták be az első kupakokat a gyűjtőbe

Forrás: Beküldött fotó

Az ország számos településén már nagy népszerűségnek örvendő, jótékony célt szolgáló kupakgyűjtőt állítottak fel közel egy hete Tompa piacterén. A nemes ötlet Paska Ágnes helyi lakos kezdeményezésére a Városunkért Alapítvány segítségével valósult meg.

– Leginkább az motivált, hogy tudjunk segíteni másokon úgy, hogy az ne pénz kérdése legyen. A kupakgyűjtést mindenki csinálhatja, szegényebb és gazdagabb ember is. Sokszor adakoztam én is, de volt, amikor sajnos nem volt rá lehetőségem. Ekkoriban jelentek meg országszerte a kupakgyűjtők, és láttam, hogy ez bárki számára lehetővé teszi a segítségnyújtást – mesélt indíttatásáról Paska Ágnes, aki ötletével megkereste Hornyákné Sivók Ildikót, a Városunkért Alapítvány elnökét.

Az alapítvány olyannyira nyitott volt a kezdeményezésre, hogy támogatót keresett a kupakgyűjtő elkészítésére, amit egy helyi vállalkozás társadalmi munkában le is gyártott, az anyagköltséget pedig az alapítvány finanszírozta. – Mindig jó dolog, ha az itt élő emberek jelzik, hogy mire van igény, hogy mit szeretnének. Ha lehetőség van rá, miért ne valósítanánk meg. Azonnal jó ötletnek tűnt a kupakgyűjtő felállítása, és akárkivel beszéltem róla, mindenki örült neki. Én sem dobom a kupakot a szemétbe, mindig késztetést éreztem arra, hogy gyűjtsem, de eddig nem volt hová leadni, elvinni – mondta Hornyákné Sivók Ildikó, aki az alapítvány kuratóriuma mellett a helyi képviselő-testületnek is felvetette az ötletet.

A kupakgyűjtőt ugyanis mindenképp közterületen szerették volna elhelyezni, hogy a lehető legtöbb embernek elérhető legyen. – Figyelembe vettük, hogy hétvégén nagyon sokan megfordulnak a piactéren, és a közelben játszótér is van. Emellett a hétvégi piacozás talán megfelelő alkalom arra, hogy megfogjuk a kupakokkal teli szatyrot és elhozzuk magunkkal – mondta Hornyákné Sivók Ildikó.

A tompaiak a kezdeményezéssel kettős célt szolgálnak. Egyrészt

a műanyag kupakok értékesítéséből származó pénzt jótékony célra fogják fordítani.

Az aktuális szükségletek döntik majd el, hogy egy konkrét személyt, szervezetet, intézményt támogatnak belőle, vagy valamilyen közösségi célt valósítanak meg. – Tudjuk, nem sok pénzt adnak a kupakok kilójáért, de azt is tudjuk, hogy sok kicsi sokra mehet – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Másrészt az így összegyűjtött kupakok nem kerülnek a szemét közé, hanem újra feldolgozzák őket. Ezzel egy lépést a környezetvédelemért is teszünk.

Hornyákné Sivók Ildikó, a Városunkért Alapítvány elnöke és a tompai Paska Ágnes dobták be az első kupakokat a gyűjtőbe

A közös cselekvés lelkesít

A kupakgyűjtő nagyon népszerű a lakosság körében, akik szívesen osztják meg fénykép formájában az alapítvánnyal, hogy használják a tárolót. – Külön öröm az számunkra, hogy gyerekektől és felnőttektől is kapunk fotókat az online felületeken, amin az látható, hogy épp kupakokat dobnak a gyűjtőbe. Látjuk, hogy ez lelkesíti, fejleszti a közösséget, és a kuratórium örömmel támogat minden ilyen elképzelést. Így például a felajánlott adó egy százalékokból közterületi, játszótéri játékot fogunk vásárolni. Így közösen teszünk egy jó ügyért, amit ráadásul mindannyian élvezhetünk – tette hozzá Hornyákné Sivók Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában