értéktár

2021.03.20. 07:00

Népszokásokat ismerhetnek meg a gyerekek Kunszentmiklóson

Az értéktár­klubot két esztendeje indította a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság.

Gulyás Sándor

Az érdeklődők a lúdgége tészta pödrésének technikáját is megismerhették

Fotó: Gulyás Sándor

A foglalkozásokat ez idáig a Varga Domokos Általános Művelődési Központban tartották. A tervek szerint a csoport rövidesen új helyszínen, az úgynevezett Diószegi Balázs Emlékházban folytatja tevékenységét.

– A kétheti rendszerességgel megrendezett foglalkozások célja, hogy felelevenítsük elődeink mindennapjait, vagy különböző eseményekhez kötődő tevékenységeit. Az érdeklődők kipróbálhatták, megtanulhatták többek között a lúdgégepödrést, a szappanöntést, a kosárfonást, a lakodalmas sütemények, kulcsos kalács készítésének fortélyait. Rendezvényeinken nagyrészt a középkorú és az idős korosztály tagjai vesznek részt – fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes, a kör vezetője.

– Vendégelőadóink olyan technikákat mutatnak meg számunkra, melyek kuriózumnak számítanak, vagy melyeket nem ismerünk, másképpen tudunk. Értéktár körünk kiváló kapcsolatot alakított ki jakabszállásiakkal. Tőlük a spárgából készült ételek elkészítési módját sajátítottuk el, mi pedig a kunszentmiklósi gasztronómia és a gyöngyfűzés rejtelmeibe avattuk be őket.

Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy összegyűjtsük a környékünkre jellemező hagyományos ételek receptjét és elkészítési módját

– emelte ki Vassné Kelemen Ágnes.

A kör használatba kapta az önkormányzattól a Diószegi Balázs Emlékházat. A felújítást követően itt tájházat alakítanak ki. A cél, hogy a helyet élővé tegyék, a foglalkozásokba bevonják a gyermekeket is, bemutassák nekik a népszokásokat.

Az érdeklődők a lúdgége tészta pödrésének technikáját is megismerhették
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában