munkálatok

2021.03.03. 19:55

Felújították a hajósi Gallina-kápolnát

Felújították a Gallina-kápolnán található rézlemez borítású tetőszerkezetet és az esőcsatornát, valamint az ablakokat és a felvezető lépcsősort. Jelenleg a vakolás zajlik, a munkálatok a festéssel zárulnak.

Gábor János

A Gallina-kápolna nagyon meghatározza a hajósi sírkert hangulatát

Fotó: Gábor János

A Gallina család 18-19. században élt tagjainak kápolnája hosszú ideje önkormányzati tulajdonban van, és megemlékezéseken, illetve ünnepeken fontos helyi zarándokhely. A köztemetőben álló épület helyreállítására pályázati forrásból költenek milliókat – nemcsak kegyhely volta és műemléki védelme miatt, hanem azért is, mert ritka, I. világháborús emléktáblát őriz, rajta az elesett hajósi hősök névsorával. Mint megtudtuk, ez az emlékmű főleg olyan személyek előtt tiszteleg, akiknek a sorsáról – a bevonulás után – semmi továbbit nem tudtak meg a hozzátartozók; egyszerűen csak sosem tértek haza.

– A kápolna korát nem ismerjük pontosan; valamikor az 1800-as években épülhetett, és az 1960-as évek végéig ravatalozóként is szolgált. A megjelenése nagyon meghatározza a sírkertünk hangulatát – magyarázta Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester.

– A kápolna alatt a Gallina család kriptája található, de ezt nem érinti a felújítás, egyrészt azért, mert kegyeleti okokból nem akarjuk megbolygatni a nyughelyeket, másrészt pedig azért, mert az épület stabilitásával nincs gond – fejtegette.

Az épületben található világháborús emléktáblát már korábban felújították. Ezt a kisebb beruházást nemcsak anyagilag támogatta a Honvédelmi Minisztérium, hanem pluszinformációkkal is, az archívumukból további néhány hajósi személlyel sikerült kiegészíteni a névsort. Az akkor elnyert pályázat egyik kitétele az volt, hogy az önkormányzat igyekezzen rekonstrukciót végezni magán az épületen is, hogy „méltóbb legyen az ősök táblájának őrzésére”, idézte fel a városvezető.

A Gallina-kápolna nagyon meghatározza a hajósi sírkert hangulatát
Fotó: Gábor János

– A külső felújítást a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület pályázatának segítségével tudjuk elvégezni. Több mint ötmillió forintot nyertünk rá, de némi önrészt, körülbelül egymillió forintot is társítottunk hozzá – árulta el a polgármester, aki tételesen felsorolta, hogy a pénzből helyreállították a rézlemez borítású tetőszerkezetet és az esőcsatornát, felújították az ablakokat, a felvezető lépcsősort, valamint új, de hagyományos megjelenésű tölgyfaajtókat és köztéri kőpadokat is gyártattak hozzá. A munkák rövidesen zárulnak: jelenleg a vakolás-faljavítás zajlik, majd a festés következik. Estók Mihályné szerint legkésőbb március végére új pompájában ragyoghat a Gallina-­kápolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában