Soltvadkert/Kiskunhalas

2021.03.20. 06:55

Az utolsó pillanatban mentették ki a sínek közül a sérült állatot

Az utolsó pillanatban sikerült lehozni a sínek közül egy sérült fiatal kutyát a kiskunhalasi állatvédőknek Soltvadkert közelében. A szerencsétlen állatot elütötte egy vonat, és bár a gázolást túlélte, a vonat kerekei szétroncsolták az egyik lábát, ezért nem tudott kimászni a vágányok közül. Másodperceken múlt az élete, de a segítség még éppen időben érkezett.

Pozsgai Ákos

A vonat által elgázolt kutya fejsérülései szerencsére nem bizonyultak súlyosnak

Fotó: Pozsgai Ákos

Csodával határos módon menekült meg a szinte biztos halál elől – egymás után kétszer is – egy másfél év körüli, középtermetű, keverék kan kutyus Soltvadkert közelében. A Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület önkéntesei siettek a segítségére; megmentői Koppánynak nevezték el.

Az egyesület ügyeleti telefonjára érkezett a hívás, hogy Soltvadkert közelében a selymesi vasúti átjárótól körülbelül 200 méterre a sínek között fekszik egy mozdulni képtelen kutya, nem tudni, hogy került oda – avatott be a mentési akció cseppet sem mindennapos részleteibe Rémánné Halmosi Éva, a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület elnöke, aki gyors szervezést követően egy önkéntes egyesületi taggal együtt késlekedés nélkül a bejelentés után azonnal a megadott helyszínre indult, hiszen minden perc számított.

– Az átjáróhoz érve igyekeztünk felmérni a terepet, a sínek között a távolban pillantottuk meg a kutyát, a talpfákon összegömbölyödve feküdt. A sínekkel párhuzamos földes úton indultunk el autóval, majd gyalog folytattuk az utat a bokros, susnyós területen.

Mire odaértünk hozzá, mozdulatlanul feküdt, szinte már feladta a menekülést, a bal mellső lábfeje cafatokra volt roncsolva, csupa vér volt, és a fején is súlyos sérülések látszódtak

– mesélte a mentés részleteit Rémánné Halmosi Éva. Kollégájával azonban gyorsan kellett cselekedniük, mert alig száz méterre pedig egy tehervonat közeledett, a távolság pedig egyre csökkent.

– Dobtunk el mindent, kulcsot, telefont, a kutya alá nyúltak óvatosan, de a félelemtől támadni akart, többször is odakapott. Még néhányszor próbálkoztunk, de sikertelenül, majd, mintha tudta volna, hogy egy még nagyobb veszély leselkedik rá, szinte az utolsó pillanatban felállt és ekkor sikerült egy ruhadarabot aláhúzni, amivel másodpercekkel a tehervonat érkezése előtt sikerült lehúzni a vasúti töltésről. Most így utólag belegondolva, a kutyával együtt életveszélyben voltunk, most is beleborzongok.

Húsz éve mentek bajba jutott állatokat, de szerencsére ilyen kockázatos mentésben még nem volt részem

– idézte fel a drámai pillanatokat az egyesületi vezető, aki elmondta, hogy feltehetően a kutyust előtte egy másik vonat elüthette, akkor szerezhette a sérüléseit.

A vonat által elgázolt kutya fejsérülései szerencsére nem bizonyultak súlyosnak
Fotó: Pozsgai Ákos

Elvesztette az egyik lábát

Miután sikerült megnyugtatniuk a sérült kutyát, biztonságba helyezték és azonnal állatorvoshoz indultak vele. Dr. Bozi Tímea és kollégája vette kezelésbe a szerencsétlen állatot, aki végig tűrte az első fájdalmas vizsgálatokat, majd az altatás után amputálni kellett a csonkolt lábat könyöknél. A vizsgálatok során kiderült, hogy a fejsérülések szerencsére nem bizonyultak olyan súlyosnak, mint amilyennek látszott.

Megmentői Koppánynak nevezték el és túl van az életveszélyen, az első állatorvosi kontrollon a doktornő kielégítőnek tartotta az állapotát, ha felépül és megszokja, hogy hiányzik az egyik lába, attól még teljes értékű életet élhet. Az állatvédők, ha nem sikerül megtalálni a kutyus eredeti gazdáját, akkor új családot keresnek neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában