petíció

2021.03.16. 11:25

Aláírást gyűjtöttek a fajszi adótorony ellen

A körülbelül 1600 lelkes község lakos­ságából több mint ötszázan írták alá azt a petíciót, ami a település határán zajló adótorony-építés azonnali leállítását követeli.

Gábor János

Tiltakozók a Fajsz határára tervezett adótorony építési helyszínén

Fotó: Gábor János

A kezdeményezők – akik a jegyzőnek nemrég át is adták a gyűjtőíveket – azért szálltak harcba az engedélyt kibocsátó fajszi önkormányzattal, mert a közelben élők egészségét és a lakóingatlanok értékét féltik. Kifogásolták, hogy senki nem kérdezte meg őket a beruházásról, és a fejük felett döntve adták bérbe a területet (egyébként évi 500 ezer forint + áfáért, 15 + 5 évre).

– A lakosság azt kifogásolta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak, sem a képviselő-testülettől, sem pedig a polgármester asszonytól. További aggály, hogy lakott területhez közel van, sokan aggódnak egészségkárosodás és az ingatlanok értékcsökkenése miatt – sorolta Farkas József Dániel, az aláírásgyűjtés egyik szervezője.

– Ha jöttek volna egyeztetni, nyitottunk volna olyan megoldásra, ami mindenkinek kedvező, például ha pár száz méterrel kijjebb helyezték volna a tornyot – magyarázta. Kérdésünkre elmondta: a lehetséges sugárzás miatt aggódnak, a kockázatok pedig „lelki terrorban” tartják az embereket. Hozzátette: a tiltakozókat aggasztja a szerződés azon pontja is (2.4.), amelynek értelmében a cég „szabadon módosíthatja” a bérbe vett területen „az üzemeltetni kívánt berendezéseket, a tartószerkezeten elhelyezett antennák típusát, darabszámát”. A petícióval azt szeretnék elérni, hogy álljon le a megkezdett építkezés, és az ingatlanoktól távolabb kezdődjön újra (jelenleg kb. 80 méterre van a legközelebbi lakóház).

– A Digi először kimondottan a halastó partján akart építkezni. Ehhez nem tudtunk hozzájárulni, és kiválasztottunk egy másik, a település határán lévő helyszínt, a lakóházaktól a lehető legtávolabb – idézte fel a polgármester. Jánosi Mária megemlítette: több olyan városról is tud, ahol különböző szolgáltatók számára engedélyezték átjátszó állomások építését, lakóépületek közelében is. Ők nem akartak hasonló megoldást, így maradt a külterület, de még ennek kijelölése előtt is áttanulmányozták a WHO vonatkozó iránymutatásait, és minden döntést a képviselő-testület hozott meg. Ennek alátámasztására elküldte hírportálunknak a vonatkozó dokumentumok másolatát, a szerződéssel és a független sugárbiológiai vizsgálat igazolásával együtt.

– Az interneten olyan is terjed, hogy a Föld lapos, és annak az elméletnek is komoly rajongótábora van

– summázta a véleményét az aláírásgyűjtésről, ami szerinte kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát.

Hírportálunk megkereste a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-t is. Rusinkó Viktória kommunikációs vezető közölte: a mobiltornyok kijelölésének számos kritériuma van, és a 30 méteres torony helyének kijelölésekor minden műszaki tényezőt számításba vettek, többek között azt is, hogy Natura 2000-es területet, illetve védett ingatlant ne érintsen. Aláhúzta: a Fajsz jegyzője által megbízott főépítész hagyta jóvá az állomás helyszínét, figyelembe véve az építési szabályzatot, amely alapján „az adott helyszín alkalmas a mobilállomás létesítésére”. „Az építmény eleget tesz a 0 Hz – 300 GHz közötti frekvenciatartományú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeiről szóló határértékeknek is” – fűzte hozzá.

Tiltakozók a Fajsz határára tervezett adótorony építési helyszínén
Fotó: Gábor János

A hullámok energiája alacsony

A Digi szóvivője megírta: a mobiltornyaik által kibocsátott rádiófrekvenciás hullámok fizikai jellemzői és egészségügyi hatásai jelentősen különböznek a röntgen- vagy gamma­sugárzástól. A hullámok energiája alacsony, élő szervezet sejtjeire nincs közvetlen hatással, a teljesítménye pedig egy 60 wattos izzóéval egyezik meg. Mivel az elektromágneses hullámokat irányítottan, vízszintesen bocsátják ki, a környezetükben lévő elektromágneses tér kisebb, mint egy fejhez közel tartott mobiltelefon esetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában