látogatóközpont

2021.02.10. 07:00

Újabb turisztikai fejlesztéseket kívánnak megvalósítani Bácsalmáson

A napokban újabb információs táblákkal gazdagodott Bácsalmás. Ezúttal a kerékpáros túrázóknak és a településre látogató vendégeknek kínálnak kellemes és hasznos kikapcsolódást a már meglévő és még megvalósulás alatt álló turisztikai fejlesztésekkel.

Juhász Jenő

Bácsalmás 11 további településsel összefogva 2018-ban kapta meg a Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark névhasználati jogot, megalapítva ezzel Magyarország 11. natúrparkját. A natúrparki összefogás célja a térség értékeinek megőrzése és bemutatása. A natúrparki térségen halad keresztül a Vasfüggöny kerékpáros túraút (Iron CurtainTrail), ami EuroVelo 13 néven az európai kerékpárút-hálózat része. A Barents-tengertől egészen a Fekete-tengerig tart, húsz országot érintve, 10 400 kilométer hosszával ez az európai hálózat leghosszabb útvonala.

Bács-Kiskun megyébe az útvonal nyugat felől Nagybaracskánál lép be és jellemzően kis forgalmú utakon halad Bácsalmás érintésével Tompa felé. A Bácsalmási Kulturális Központ előtt kihelyezett információs táblán helyi érdekességeket ajánlanak az érdeklődők figyelmébe. Így többek között a Hősök terén található egykori Csauscher-palotát, Siskovics-kúriát és a római katolikus templomot. Az építészeti örökségek mellett a helyiek nagyon büszkék a Bácsalmási Kékfestő Műhelyre, a Sós-tóra és a gyapjas gyűszűvirág bácsalmási termőhelyére. A gasztrokulturális rendezvények közül kiemelten kezelik a rendszerint augusztusban megrendezett Népek – Ízek Forgatagát és a testvérvárosok találkozóját.

A közeljövőben az önkormányzat további turisztikai fejlesztéseket szeretne megvalósítani, melyekről Némethné Légrády Kingától, a Bácsalmási Turisztikai Iroda vezetőjétől kaptunk tájékoztatást. A volt Gyűjtemények Háza, a Siskovics-kúria műemléki védelem alatt álló épülete és udvara teljes körű felújítás eredményeként látogatóközpont lesz, Bácsalmás 19. századi felvirágzását bemutató kiállítással és turisztikai információs központtal.

A turisztikai iroda munkatársai örömmel adnak tájékoztatást
Fotó: Juhász Jenő

A Bácsalmási Kékfestő Műhely szomszédságában lévő sváb ház teljes körű felújításának köszönhetően a bácsalmási sváb, bunyevác és magyar kultúrát bemutató tájház, valamint udvarán bácsalmási helytörténetet feldolgozó régészeti emlékpark lesz kialakítva. A bácsalmási Kígyós-horgásztó mellett található volt ifjúsági tábor teljes körű újjáépítésének köszönhetően ökoturisztikai fogadóközpont, a szomszédságában lévő halnevelde területén élménytanösvény lesz kialakítva.

A bácsalmási Sós-tó körül pedig egy új tanösvényt szeretnénk megvalósítani. A bácsalmási Kossuth parkban a meglévő tanösvényt bővítő új fejlesztési elemek lesznek. A fejlesztések várhatóan 2022 év elejére készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában