felmérés

2021.02.13. 14:00

Több mint ezer erdei fülesbaglyot számláltak össze Bács-Kiskunban

Január utolsó hétvégéjén zajlott az országos erdei fülesbagoly felmérés, melynek során számba vették a téli időszakban főként a belterületeken összegyűlt, nappalozó madarakat.

Várkonyi Rozália

Balmazújváros, 2014. december 31. Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én. A faj több tucat példánya költözött be a hideg elõl a városban lévõ fákra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: mti

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Kiskunfélegyházán több helyen is felfedezhetőek az erdei fülesbaglyok. Így például rendszeresen pihennek a Majsai úti lakótelep fáin, vagy a főutca és a Hunyadi utca kereszteződésében lévő épület udvarán. Január végén hívtuk fel olvasóink figyelmét, hogy milyen módon lehet csatlakozni az erdei fülesbaglyok telelőhelyei­nek országos felméréséhez.

A Kiskunsági Nemzeti Park most közzé tette oldalán, hogy hány példányt számláltak a Homokhátság Tájegység délnyugati területén: 31 településen végeztek felméréseket, ahol 25 helyszínen találtak telelőhelyeket. Ezeken összesen 1062 példány erdei fülesbagoly pihent, ami az előző évekhez viszonyítva átlagosnak mondható. Különösen kedvelt a baglyok körében Madaras, itt 140 erdei fülesbagoly tartózkodott a falu központjában található örökzöldeken, de jelentős számban figyelték meg őket Bácsalmáson, ahol 75 példányt találtak, míg Mélykúton 70 madár telel.

Fotó: Maksa Balázs

A felmérést ebben az időszakban összehangoltan, az ország több száz településén végzik hivatásos természetvédelmi szakemberek, önkéntesek és civil természetvédők. Az adatok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fajvédelmi koordinátorához futnak be, aki az összesítést néhány héten belül publikussá teszi. Az akcióban résztvevők száma is növekszik évről-évre, de egyre több helyszínen is végzik a baglyok számlálását, így meglehetősen pontos képet kaphatunk a gyakori bagolyfaj telelő állományának változásáról.

A baglyok nagy mennyiségben képesek rágcsálókat fogyasztani, amivel hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak. A madarak arra a területre mennek, ahol nagy számban vannak jelen ezek a kisemlősök. Azokon a helyeken, ahol az élőhelyi adottságokból, vagy a rágcsálóirtó szerek alkalmazásából adódóan alacsony a táplálékellátottság, ott a baglyok is alacsonyabb számban lesznek jelen. Ezek az éjjeli ragadozók költési időben több tucat mezei pockot képesek elejteni egyetlen éjszaka alatt.

Úgynevezett „egérvárak” kialakításával és a rágcsálómérgek mellőzésével, megtelepedésüket pedig mesterséges költőládák kihelyezésével mi is segíthetünk ezeknek a madaraknak.

Az erdei fülesbaglyok a baglyok többségéhez hasonlóan nem épít fészket,

hanem elfoglalja más fajok, leginkább a varjúfélék elhagyott fészkeit. Gyakran költenek az ember közelében. Előfordul, hogy a még röpképtelen fiókák kimásznak a fészekből és a földön landolnak. A segítőkész lakosság gyakran keresi meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságot május-június környékén azzal a kéréssel, hogy mentsük meg az elárvult bagolyfiókát, holott erre semmi szükség. Elég, ha feltesszük őket a legközelebbi fára vagy bokorra és a szüleik majd tovább fogják etetni.

Fotó: Kalocsa Béla / knp.hu

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában