károk

2021.02.10. 14:30

Omlásveszély miatt kellett megbontani az utat Hajóson

Ismét problémákat okozott a csapadékvíz és a csőtörések Hajóson, emiatt kellett felbontani a nemrég felújított utat.

Gábor János

Forrás: Estók Mihályné Szalczer Erzsébet

A járványmentes időben nagy idegenforgalmat lebonyolító Hajós-Pincefalu Csárda során csőtörések és csapadékkár miatt kellett megbontani a nemrég felújított utat. Az aszfaltozott szakasz mellett húzódó meredek domboldalt többször is megerősítették beton támfallal (legutóbb épp másfél évvel ezelőtt), de a terület sajátosságai és az emberi beavatkozás miatt rendszeres javításokra van szükség, hogy elkerüljék az omlásveszélyt az érintett területen.

– A pincefaluban, a Csárda soron hosszú évek óta gondot jelent a partfal elmozdulása, ami veszélyezteti az ott lévő présházak épségét. Két alkalommal már nagyon erős beton támfal építésével meg tudtuk óvni a partfalat a további erodálódástól, de együtt kell élnünk azzal, hogy a hajósi pincefaluban ez időről időre visszatérő probléma – mondta Estók Mihályné Szalczer Erzsébet.

– Elsősorban a csapadékvíz tud ilyen módon gondot okozni, ha nagy erővel zúdul le az esősebb időszakokban és megbontja a fal állékonyságát – magyarázta a baon.hu kérdésére a polgármester.

– Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az emberi beavatkozások is nagyban hozzájárulhatnak és kialakíthatnak ilyen veszélyhelyzetet. A közműépítés hibája vagy más építési munka ugyanúgy megbonthatja a löszfalat – tette hozzá.

A városvezető rámutatott arra is, hogy a legutóbb másfél éve megerősített beton támfal megfelelően óvja a Csárda sor épségét, de az időben fel nem fedezett csőtörések és a lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz most ismét kárt okozott. Alámosódott az úttest, ezért attól tartottak, hogy egy súlyosabb jármű alatt már beszakadhat a burkolat. A szegély mellett fel kellett tárni egy szakaszt, ahol a fal tetejét megfelelően tömörítették, és a jó idő beálltával újra fogják aszfaltozni – ismertette a munkálatokat.

Mint azt Estók Mihályné Szalczer Erzsébet elmondta, csupán kisebb munkáról van szó, ami már nem végezhető el a közelmúltban zajlott építkezés garanciális javításaként. A megóvás érdekében ugyanakkor – mielőtt még nagyobb gondot okozott volna az erózió – mindenképpen el kellett végezni.

A jó idő beköszöntével újra fogják aszfaltozni az érintett szakaszt
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában